2. Mapovanie reliéfu dna vodnej nádrže

2.1. Zameranie dna vypustenej nádrže, resp. s malou hĺbkou vody

Pri tomto spôsobe mapovania reliéfu dna vodnej nádrže používame 3 spôsoby, a to:

a) geodetické zameranie vypustenej nádrže

Pri tejto metóde sa využívajú bežné postupy geodetických meraní v čase úplného vypustenia nádrže (napríklad na jeseň po výlove rýb alebo pri servisných prácach alebo pravidelnej údržbe nádrže), kedy sa priebeh reliéfu dna zameriava spravidla v sérii bodov rovnomerne rozvrhnutých v priestore nádrže - hovoríme o meraní výškopisu. Medzi používané nástroje patria teodolit, GNSS prijímač alebo totálna stanica . Výstupom z merania môže byť samotné zamerané bodové pole, prípadne spracovanie takýchto meraní do formy vrstevníc,  séria vykreslených odvodených profilov nádrže (pozdĺžnych, priečnych), alebo digitálneho modelu reliéfu dna vodnej nádrže.

b) geodetické zameranie nádrže, v ktorej sa nachádza malá hĺbka vody

Používajú sa spravidla rovnaké metódy a princípy ako pri meraní vypustenej nádrže, avšak merania sa vykonávajú pri nízkom stane hladiny, kedy je ešte možné vstúpiť do vody a zároveň kráčať po dne - rádovo pri maximálnej hĺbke približne do jedného metra. Pri takomto meraní je nutné vziať do úvahy možné poškodenie meracích prístrojov pri páde do vody, ako aj riziko nízkej nosnosti hrubšej vrstvy sedimentu na dne, ktorá môže práce a pohyb po dne komplikovať alebo úplne znemožniť v dôsledku zaborenia sa obuvi až prípadného uviaznutia na mieste.

c) zameranie profilov princípom nivelácie v presne stanovenom profile (napr. natiahnutie lana a využitie člna a vykonaním nivelácie)

Toto meranie sa vykonáva buď v čase vypustenia nádrže alebo pri nižších stavoch vodnej hladiny (rádovo do maximálnej hĺbky asi 2-3 metre). Meranie profilu je nutné vykonať v smere línie, pre jej vytýčenie sa používa lano napnuté z jedného brehu na druhý breh, kedy lano slúži ako vodiaca čiara. V prípade, že sa v nádrži počas merania nachádza voda má lano okrem vodiacej funkcie aj funkciu stabilizačnú, kedy sa buď k lanu pripúta celý čln, resp. merači sa fyzicky tohto lana držia, aby meranie bolo vykonané v jednej osi. Na meranie sa následne využíva nivelačný prístroj (optický, digitálny), diaľkomer alebo meracie pásmo, prípadne lano s kalibrovanou dĺžkou.