1. Meranie prietoku vo vodnom toku

1.4. Meranie za pomoci indikátorov

Indikátorová (stopovacia) metóda patrí k alternatívnym metódam merania. Princípom je transport stabilného, netoxického a ľahko merateľného roztoku vo vodnom toku. Za ideálny stopovač sa považuje chlorid draselný (NaCl). Ďalšími často používanými látkami sú napríklad manganistan draselný (KMnO4) alebo rôzne potravinárske farbivá (Schügerl, 2013).

V hornom profile je injektovaný roztok určitého objemu a koncentrácie. Vzniká tzv. mrak, ktorého prechod v dolnom profile sa zisťuje meraním časovej zmeny koncentrácie, na základe ktorej vieme vypočítať prietok. Prvé úspešné meranie týmto spôsobom prebehlo už v roku 1893, na území Československa v rokoch 1968 – 1976 v Ostrave (Danáčová, 2010).

Táto metóda poskytuje len orientačné hodnoty a jej aplikácia má obmedzené možnosti. Výsledky dosahujú nižšie hodnoty, čo môže byť spôsobené zakrivením trasy alebo členitosťou dna vodného toku. Využiteľná je preukázateľne tam, kde sa iné spôsoby použiť nedajú. Ide najmä o veľmi malé vodné toky s bystrinným prúdením (Schügerl, 2016).