1. Informačné a monitorovacie systémy životného prostredia na Slovensku

Tvorba monitorovacieho systému životného prostredia vyplýva zo značného množstva dohôd, dohovorov a medzinárodných požiadaviek vyplývajúcich z integrácie Slovenskej republiky do medzinárodného systému ochrany životného prostredia (Rio de Janeiro, 1992 a Johannesburg, 2002).
Uznesením vlády Slovenskej republiky z 26. mája 1992 číslo 449 sa schválila koncepcia monitorovania životného prostredia pre územie SR a koncepcia integrovaného informačného systému o životnom prostredí SR (ISŽP SR). ISŽP je medzirezortný informačný systém, ktorého prevádzkovateľom je MŽP SR. Vlastná realizácia monitorovacieho systému je upravená uznesením vlády SR č. 620 zo 7.9.1993. Na základe týchto uznesení boli vypracované projekty čiastkových monitoracích systémov (ČMS), ktorých je aktuálne 10, a boli vytvorené Strediská ČMS.
Informačné a monitorovacie systémy životného prostredia zabezpečujú realizáciu komunikačno-informačnej podpory aktivít celej rady inštitúcií pôsobiacich v rezorte Ministerstva životného prostredia SR. Vzhľadom na dynamický vývoj mnohých oblastí ľudskej činnosti je dôležité poznať a priebežne sledovať informácie reflektujúce stav životného prostredia a zmeny, ktoré sa v ňom odohrávajú. Prezentácia výstupov takto spracovávaných údajov je po formálnej stránke do niekoľkých sekcií: