10. Čiastkový informačný systém odpadového hospodárstva

Oblasť evidencie a ohlasovania odpadov upravujú v súčasnosti dve vyhlášky MŽP SR:

  • vyhláška č. 366/2015 o evidenčnej povinnosti a ohlasovacej povinnosti a
  • vyhláška č. 365/2015, ktorou sa ustanovuje Katalóg odpadov.

Až do roku 2019 Slovenská republika nemala pre oblasť odpadového hospodárstva jednotný elektronický systém odpadového hospodárstva. Ohlasovacie povinnosti si povinné subjekty plnili v písomnej forme. Novovybudovaný Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) zjednocuje a nahrádza niektoré existujúce informačné systémy v oblasti odpadového hospodárstva v Slovenskej republike (RISO, štatistické zisťovanie o nakladaní s odpadmi Štatistickým úradom Slovenskej republiky, informačné systémy tretích strán), je nástrojom na kontrolu plnenia určených limitov zberu a zhodnocovania odpadov, ale slúži aj k plneniu úloh a povinností vyplývajúcich z osobitných právnych predpisov či medzinárodných záväzkov SR v tejto oblasti. ISOH slúži aj na priebežné sledovanie plnenia cieľov ustanovených v Programe odpadového hospodárstva SR a poskytuje základné štatistické údaje a prehľady.

ISOH je zameraný na sledovanie odpadu od jeho vzniku až po jeho zhodnotenie, resp. zneškodnenie. Sústreďuje potrebnú evidenciu a relevantné hlásenia, zhromažďuje údaje o pôvodcoch odpadov a o zariadeniach na nakladanie s odpadmi.

Vychádza z platnej legislatívy v oblasti odpadového hospodárstva, ktorej základ tvorí zákon č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Konkrétne § 103 tohto zákona obsahuje ustanovenia týkajúce sa zriadenia informačného systému odpadového hospodárstva, prevádzkovateľa systému, údajov, ktoré sa vedú  v informačnom systéme, základných registrov, ktoré sú súčasťou informačného systému a povinných osôb, ktoré majú povinnosť ohlasovať údaje do informačného systému vrátane orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy.

Pripravovaný zákon o informačnom systéme odpadového hospodárstva upraví ustanovenia týkajúce sa:

  • informačného systému odpadového hospodárstva,
  • registrov ISOH,
  • rozsahu údajov vedených v ISOH,
  • podmienok poskytovania a sprístupňovania údajov z a do ISOH,
  • pôsobnosti orgánov verejnej moci pri vedení a používaní ISOH a
  • zodpovednosti za porušovanie povinností na úseku ISOH.

Portál ISOH (https://www.isoh.gov.sk/uvod.html), ktorého prevádzkovateľom a správcom je MŽP SR, pomáha sprehľadniť, zefektívniť a zjednotiť tok informácií o odpade, a tak racionálnejšie rozhodovať v oblasti procesov odpadového hospodárstva.

Výhody ISOH

  • Komplexná online evidencia (register) všetkých subjektov, ktoré prichádzajú do kontaktu s odpadmi (pôvodcovia odpadov, držitelia, spracovatelia, zberné dvory), ktorá bude obsahovať široké informácie pre verejnosť o kapacitách na spracovanie odpadov, možnosti odovzdávania jednotlivých druhov odpadov, povolenia vydané orgánmi štátnej správy a pod.

  • Zásadné urýchlenie spracovania údajov o materiálovom toku odpadov a skvalitnenie zberaných údajov pre účely medzinárodného reportingu ako aj plánovania odpadového hospodárstva.
  • Zjednodušenie nahlasovania údajov (výlučne elektronicky) pre všetky subjekty nakladajúce s odpadom, ktoré musia momentálne nahlasovať údaje „papierovou“ formou, čo podnikateľské prostredie značne zaťažuje. Nový systém má byť len o zodpovednosti za odovzdanie odpadu, pričom žiadateľ si v systéme bude môcť online overiť, či odpad odovzdáva osobe oprávnenej. Odstránenie papierových hlásení bude mať prínos aj pre životné prostredie.

  • Online systém umožní menším subjektom evidovať odpad on-line bez potreby vlastného informačného systému, pričom tieto údaje bude mať neustále k dispozícii, čo mu umožní v prípade potreby prezerať a porovnávať údaje o vzniku odpadu z minulosti. Systém bude pri evidovaní odpadov priebežne vyhodnocovať, či sa nejedná napr. o chybné množstvo, chybný spôsob nakladania a pod.

  • Zlepšenie prehľadu informácií zadaných z registra výrobcov vo vzťahu k plneniu si povinností o recyklácii (prepojenie registra výrobcov a evidencie nakladania s odpadmi) – zabezpečí sa, aby systém sledoval limity a kapacity recyklačných spoločností a vykazovanie voči OZV.