3. Čiastkový informačný systém Pôda

Informačný systém Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (súčasť Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra) prostredníctvom internetu a mapového servera umožňuje širokej verejnosti ONLINE prezerať informácie o poľnohospodárskej pôde. Čiastkový monitorovací systém prebieha v nadväznosti na Agrochemické skúšanie pôd, ktoré je prepojené s Plošným prieskumom kontaminácie pôd realizovaným Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym. Informácie o stave a vývoji lesných pôd poskytuje čiastkový monitorovací systém Lesy, ktorý je súčasťou celoeurópskeho programu monitoringu lesov a je vykonávaný Národným lesníckym centrom vo Zvolene.

Monitoring pôd je v súčasnosti z metodického a organizačného hľadiska realizovaný pomocou troch subsystémov:

  • monitoring pôd základnej sieti monitorovacích lokalít na poľnohospodárskych a lesných pôdach - trvalé monitorovanie najdôležitejších vlastností pôd na celom území Slovenska v 5-ročných intervaloch,
  • plošný prieskum kontaminácie poľnohospodárskych pôd,
  • monitoring pôd vo vybraných typických lokalitách - podrobnejšie sledovanie vývoja pôdnych vlastností so zohľadnením priestorovej variability parametrov týchto vlastností, pričom prebieha v ročných intervaloch (Králiková et al., 2016).
Medzi monitorované parametre patria kontaminácia pôd rizikovými látkami, pôdna reakcia, salinizácia a sodifikácia, obsah organického uhlíka v pôde, erózia pôdy (vodná a veterná) a zhutňovanie pôdy. 

Informačný systém ponúka informácie v textovej a mapovej forme z viacerých oblastí, nielen priamo súvisiacich s cieľom monitoringu v rámci čiastkového monitorovacieho systému: