2. Metódy analytickej kontroly odpadov

Pri cezhraničnej preprave nebezpečných odpadov (NO) sú členské štáty povinné dodržiavať Bazilejský dohovor o riadení pohybov nebezpečných odpadov cez hranice štátov a ich zneškodňovaní, ktorý upravuje pravidlá prepravy nebezpečných odpadov s prihliadnutím na dosiahnutie minimalizácie pohybu odpadov v súlade so zásadou, že každý štát má na svojom území zabezpečiť zneškodňovanie v ňom produkovaných nebezpečných odpadov. Dovoz, vývoz a tranzit nebezpečných odpadov je možný len so súhlasom všetkých dotknutých krajín, pričom každý členský štát má právo úplne zakázať dovoz nebezpečných odpadov na svoje územie. Bazilejský dohovor bol podpísaný 22. marca 1989 v Bazileji a má tri hlavné ciele:

  • minimalizovať tvorbu nebezpečného odpadu,
  • zneškodňovať odpad čo najbližšie k miestu kde vznikol,
  • minimalizovať cezhraničnú prepravu nebezpečného odpadu.

Dôležitou súčasťou logistiky nakladania s nebezpečnými odpadmi na území nášho štátu je analytická kontrola (hodnotenie) odpadov, ktorej cieľom je získať spoľahlivé informácie o ich látkovom zložení. Od nej závisia fyzikálne, chemické, fyzikálnochemické, toxické a ekotoxikologické vlastnosti odpadov. Odpady, ktoré majú byť uložené na skládkach, podliehajú aj skúške vylúhovateľnosti, pri ktorej sa zisťuje zloženie vodného výluhu odpadu v laboratóriu. Ak sa nedá získať dostatok informácií o vlastnostiach NO z ich chemického zloženia, pristúpi sa ku skúšaniu nebezpečných vlastností odpadov. Chemická analýza odpadov a skúšanie ich nebezpečných vlastností sa často vzájomne dopĺňajú, čo poskytuje dostatok informácií na prijatie účinných opatrení na ochranu zdravia človeka prichádzajúceho do styku s NO i na ochranu životného prostredia (Lacuška, 2003).

Pôvodca nebezpečného odpadu je povinný pri vzniku každého nového druhu nebezpečného odpadu alebo odpadu, ktorý vznikol pri úprave nebezpečného odpadu, ako aj pred zhodnotením alebo zneškodnením ním vyprodukovaného nebezpečného odpadu, zabezpečiť (na účely určenia jeho nebezpečných vlastností a bližších podmienok nakladania s ním) odber vzoriek a analýzu jeho vlastností a zloženia kvalifikovanou osobou (Zákon č. 79/2015 §25 ods.5).

Držiteľ nebezpečného odpadu, ktorý dodáva odpad do zariadenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi, zabezpečí vykonanie analytickej kontroly odpadu v rozsahu určenom v prevádzkovom poriadku tohto zariadenia. O vykonaní analýzy odpadu držiteľ odpadu predloží prevádzkovateľovi zariadenia protokol z analytickej kontroly odpadov vypracovaný podľa vzoru ustanoveného v prílohe č. 6 k vyhláške č. 371/2015 Z. z.

Prevádzkový poriadok zariadenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi obsahuje určenie rozsahu analýzy jednotlivých druhov odpadov, s ktorými sa v zariadení nakladá.

Ak ide o nebezpečné odpady tvorené kompaktnými celkami zhodnými s pôvodným výrobkom, napríklad svetelné zdroje alebo akumulátory, považujú sa za analytickú kontrolu odpadu údaje z karty bezpečnostných údajov výrobku alebo zo sprievodnej dokumentácie výrobku o jeho zložení (ak výrobok kartu bezpečnostných údajov nemá). Ak ide o nebezpečné odpady s nebezpečnými vlastnosťami, ktoré vyplývajú z celkového zloženia odpadov, za analytickú kontrolu odpadov sa považujú údaje o relevantných nebezpečných vlastnostiach z dostupnej odbornej literatúry.

Z uvedeného vyplýva, že v súvislosti s nakladaním s odpadmi sa vyžadujú analýzy pre nasledujúce prípady:

a)       analýzy upravovaných odpadov,
b)      analýzy odpadov určených na zneškodnenie spaľovaním,
c)       analýzy odpadov pre prijímanie odpadov na skládky odpadov.

Analyzujú sa nasledujúce vzorky odpadov:

a)       odpady v natívnom stave,
b)      vodné výluhy z odpadov,
c)       odpady po chemickej alebo fyzikálno-chemickej úprave,
d)      vzorky odpadov odobraté v priebehu procesu úpravy.

Držiteľ odpadu môže do zariadenia na nakladanie s odpadmi dodať len odpad, ktorý zodpovedá ním predloženému protokolu z analytickej kontroly odpadov (Vyhláška č. 371/2015 §5). Analytická kontrola odpadov sa vykoná podľa v súčasnosti platného výnosu z 9. septembra 2015 č. 1/2015 o jednotných metódach analytickej kontroly odpadov. Vo výnose sa upravujú postupy:

a)      odberu vzoriek odpadov na analýzu nebezpečných vlastností a zloženia odpadov,
b)      prípravy vodného výluhu z odpadov,
c)       stanovenia sledovaných ukazovateľov odpadov a vodných výluhov z odpadov,

Výnos nadobudol účinnosť 1. januára 2016 a je uverejnený v čiastke 7/2015 Vestníka MŽP SR, ktorý je prístupný na webovom sídle MŽP SR.