2. Metódy analytickej kontroly odpadov

2.1. Odber vzoriek tuhého odpadu

Odber prebieha podľa vopred vypracovaného plánu, ktorého obsah je daný technickými normami (STN 01 5110 Vzorkovanie materiálov. Základné ustanovenia (01 5110), STN EN 14899 Charakterizácia odpadov. Odber vzoriek odpadových materiálov. Rámec prípravy a použitia plánu odberu vzorky (83 8202)). Celkové množstvo odobratej vzorky má byť dostatočne veľké na to, aby bolo možné vykonať všetky potrebné skúšky a analýzy a aby bolo možné pripraviť tiež rezervné a rozhodujúce vzorky. Plán odberu vzoriek obsahuje určené rozdelenie jednotlivých vzoriek v rámci celého posudzovaného množstva odpadu. Takisto je potrebné brať do úvahy skutočnosť, či ide o pohyblivý prúd odpadu (dopravné cesty - potrubia, dopravníky) alebo o statický odpad (haldy, odkaliská).

V zásade je možné rozlíšiť pri odbere tri typy vzoriek:

a) jednoduchá (čiastková) vzorka sa získa odobratím potrebného množstva vzorky vo zvolenom bode odberu,
b) priemerná zmesová vzorka sa získa zmiešaním jednoduchých (čiastkových) vzoriek rovnakej hmotnosti alebo objemu,
c) proporcionálna zmesová vzorka sa získa zmiešaním jednoduchých (čiastkových) vzoriek rôznej hmotnosti alebo objemu.

Zmiešavací pomer hmotnosti alebo objemov jednotlivých častí proporcionálnej zmesovej vzorky vopred stanoví odborník.

Je nutné stanoviť hmotnosť alebo objem čiastkovej vzorky a tiež hmotnosť alebo objem hrubej (základnej) vzorky, z ktorej sa následne pripraví skúšobná vzorka.

Minimálny počet potrebných vzoriek závisí od strednej veľkosti zrna odpadu a od celkového posudzovaného množstva. Minimálny počet jednotlivých odobratých vzoriek sa určí na základe tab. 1.

Tab. 1 Minimálny počet odobratých vzoriek v závislosti od zrnitosti a množstva odpadu.

 

Minimálny počet jednotlivých vzoriek

Veľkosť zrna

z pohyblivého odpadu

zo stojaceho odpadu

 

 

z dopr. prostriedku

na skládkach

 

< 50 t

> 50 t


<50 t

50-150 t

>150 t

> 20 mm

5 ks

1 ks /10 t

3 ks na vozidlo

5 ks

1 ks /10 t

15 ks

< 20 mm

3 ks

3 ks /50 t


3 ks

3 ks /50 t

8 ks

 

Minimálna hmotnosť jednotlivej vzorky je závislá od objemu, prípadne hmotnosti najväčšieho zrna odpadu, z ktorého sú vzorky odoberané a približne sa dá vypočítať podľa nasledujúceho vzorca:

G = 0,06 . d

kde: G - je minimálna hmotnosť jednotlivej vzorky [kg]; d - je maximálny priemer jednotlivého zrna odpadu [mm].

Ak sa z dôvodu zníženia počtu vzoriek už na mieste odberu pripraví z jednotlivých čiastkových vzoriek priemerná zmesová vzorka alebo proporcionálna zmesová vzorka pri zachovaní veľkosti zrna a vlastností, potom minimálna hmotnosť jednotlivej čiastkovej vzorky zodpovedá požiadavkám tab. 2.

Tab. 2 Minimálna hmotnosť čiastkovej vzorky v závislosti od maximálnej veľkosti zrna*

Max. veľkosť zrna

Min. hmotnosť čiastkovej vzorky v závislosti od heterogenity odpadu

vzorky [mm]

Prevažne homogénny materiál [kg]

Veľmi heterogénny materiál [kg]

120

50

200

30

10

30

10

1

1,5

3

0,15

0,15

*Pri veľkostiach zŕn nad 120 mm je možné veľkosť zŕn zmenšiť

Rozdelenie laboratórnej vzorky na vzorku skúšobnú (analytickú), rezervnú a prípadne rozhodujúcu je mimoriadne dôležité a má byť vykonané tak, aby počas procesu rozdeľovania laboratórnej vzorky nevznikla možnosť rozdielov sledovaných vlastností medzi jednotlivými vzorkami.

Veľkosť jednotlivých vzoriek (skúšobnej, rezervnej a rozhodujúcej) je jednoznačne daná množstvom vzorky odpadu potrebným pre vykonanie všetkých potrebných skúšok a stanovení. Každá z týchto vzoriek má obsahovať štvornásobné množstvo materiálu, ktoré je potrebné pre vykonanie všetkých požadovaných skúšok a stanovení.

Odobraté množstvo vzorky (hrubá vzorka) je zvyčajne niekoľkonásobne väčšie, ako množstvo potrebné na vykonanie požadovaných skúšok a analýz, preto pri príprave laboratórnej vzorky sa hmotnosť vzorky zmenší bez toho, aby sa zväčšila chyba odberu a zároveň, aby hmotnosť vzorky bola postačujúca na prípravu aj vzoriek rezervných a rozhodujúcich.