2. Metódy analytickej kontroly odpadov

2.2. Príprava vodného výluhu z odpadu

Pri príprave vodného výluhu zo zrnitých druhov odpadov a kalov sa postupuje podľa štandardizovaného postupu medzinárodnej normy: STN EN 12457-4 Charakterizácia odpadov. Vylúhovanie. Overovacia skúška na vylúhovanie zrnitých odpadových materiálov a kalov. Časť 4: Jednostupňová dávková skúška pri pomere kvapaliny a tuhej látky 10 l/kg materiálov s veľkosťou častíc menšou ako 10 mm (bez zmenšovania veľkosti alebo so zmenšovaním veľkosti) (83 8231).

Príprava vodného výluhu z monolitického odpadu a odpadu po úprave

V prílohe č. 3 k vyhláške MŽP SR č. 382/2018 Z. z. o skládkovaní odpadov a uskladnení odpadovej ortuti sú uvedené odpady, ktoré sa pred uložením na skládku odpadov musia upraviť stabilizáciou. Sú to hlavne odpady obsahujúce nebezpečné látky ako azbest, ortuť, arzén a pod. Ich stabilizácia má zabezpečiť minimalizáciu rizika kontaminácie životného prostredia a ohrozenia zdravia ľudí v prípade úniku priesakových kvapalín do okolia skládky.

Z monolitických alebo stabilizovaných odpadov kusového charakteru (napr. vo forme pevných transportovateľných kvádrov vytvorených liatím do foriem) sa odoberie skúšobná vzorka stabilizátu. Vzorka odpadu sa za definovaných podmienok vylúhuje vylúhovadlom a nerozpustené podiely sa oddelia filtráciou alebo odstredením. Za výluh sa považuje kvapalná fáza získaná filtráciou.

Na prípravu vodného výluhu odpadu sa použije uzavretý cirkulačný systém zostavený z fľaše so širokým hrdlom (s výpustom tesne nad dnom fľaše) a peristaltického rotačného čerpadla na kontinuálne prečerpávanie vylúhovadla (pozri obr. 1).

 

Obr. 1 Schéma zariadenia na vylúhovanie odpadu; 1 - fľaša na vylúhovanie, 2 - skúšaná vzorka odpadu, 3 - peristaltické čerpadlo, 4 - rúrka zo silikónového kaučuku

Skúšobná vzorka s predpísanými rozmermi sa zavesí pomocou dostatočne pevného polymérového vlákna do fľaše naplnenej vodou tak, aby bola približne 10 cm odo dna fľaše (napr. pri skúšobnej vzorke v tvare kocky s hranou 10 cm a s hustotou stabilizátu 3 kg.dm-3 bude hmotnosť skúšobnej vzorky 3 kg a na vylúhovanie sa použije 30 l vody). Docieli sa tak, že celý povrch vzorky bude počas vylúhovania obmývať vylúhovadlo. Vzorka sa nechá najskôr v pokoji namáčať pri laboratórnej teplote cca 20 °C tri hodiny. Po troch hodinách sa zapne čerpadlo. Výkon čerpadla sa nastaví tak, aby umožnil počas 24 hodín 6 až 8-krát prečerpať objem vody použitej na vylúhovanie odpadu. Vzorka sa po namáčaní lúhuje za stálej cirkulácie vody 24 hodín. Po 24 hodinách sa výluh získaný z upraveného odpadu alebo monolitického odpadu filtruje za rovnakých podmienok ako v prípade zrnitých druhov odpadov. V získanom výluhu sa stanovia koncentrácie sledovaných škodlivín a ďalšie určené ukazovatele prijaté pre jednotlivé triedy skládok odpadov.