5. Analýza kvality kompostu

Zákon č. 136/2000 Z. z. o hnojivách definuje kompost ako produkt, ktorý vzniká riadeným biologickým rozkladom organických látok živočíšneho pôvodu alebo rastlinného pôvodu, s prímesou alebo bez prímesi anorganickej hmoty.

Tento zákon upravuje okrem iného aj:

  • podmienky na uvádzanie hnojív, pestovateľských substrátov a pôdnych pomocných látok na úpravu vlastností pôdy do obehu,
  • certifikáciu hnojív,
  • podmienky skladovania a používania hnojív, hospodárskych hnojív, sekundárnych zdrojov živín a kompostov,
  • pôsobnosť orgánov štátnej správy v oblasti hnojív, pestovateľských substrátov a pôdnych pomocných látok.

Uvedením kompostu do obehu sa rozumie uvedenie do obehu podľa osobitného predpisu (Čl. 2 písm. w) nariadenia (ES) č. 2003/2003 v platnom znení). Znamená to dodávku hnojiva, či už za úhradu alebo bezplatne, alebo skladovanie na účely jeho dodávania. Dovoz hnojiva na colné územie spoločenstva sa pokladá za umiestnenie na trh. Toto sa nevzťahuje na kompost, ktorý nie je aplikovaný na poľnohospodársku pôdu alebo na lesný pozemok.

Producent kompostu je povinný pred jeho prvou aplikáciou do poľnohospodárskej pôdy alebo na lesné pozemky, pred jeho uvedením do obehu alebo pri zmene výrobných podmienok vyžiadať si od Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave (ďalej len „kontrolný ústav“) povolenie na jeho používanie. Producent kompostu môže aplikovať alebo uvádzať kompost do obehu len na základe povolenia vydaného kontrolným ústavom.

Kontrolný ústav na základe žiadosti producenta vydá do 30 dní od doručenia žiadosti povolenie na používanie kompostu na aplikáciu do poľnohospodárskej pôdy a zároveň určí podmienky aplikácie, ak obsah rizikových prvkov a mikrobiologických parametrov neprekračuje limitné hodnoty. Povolenie vydané kontrolným ústavom platí po dobu jedného roka od jeho vydania, ak počas trvania platnosti nedôjde k zmene technologického postupu výroby.

Žiadosť producenta kompostu musí obsahovať:

a) meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu alebo adresu miesta podnikania, ak je miesto podnikania odlišné od trvalého pobytu, a identifikačné číslo organizácie, ak je žiadateľom fyzická osoba – podnikateľ alebo obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo organizácie, ak je žiadateľom právnická osoba,
b) údaj o vyprodukovanom množstve a deklarovanej dávke kompostu,
c) údaj o obsahu sušiny a organického podielu v komposte,
d) hodnotu pH, celkový obsah dusíka, fosforu, draslíka a horčíka v komposte,
e) hodnoty obsahu rizikových prvkov ako sú kadmium, olovo, chróm, arzén, nikel a ortuť a mikrobiologických parametrov v komposte.

Producent kompostu je povinný:

a) viesť evidenciu o množstve a zložení kompostov odovzdaných na aplikáciu,
b) viesť register odberateľov kompostov, vedenie registra sa nevzťahuje na odberateľov – fyzické osoby.

Producent kompostu s ročnou produkciou kompostu vyššou ako 100 t je povinný zaslať kontrolnému ústavu každoročne do 15. februára hlásenie o celkovom množstve kompostov uvedených do obehu za predchádzajúci kalendárny rok podľa druhu a podľa odberateľov.

Kontrolný ústav vydáva povolenia na používanie kompostov, kontroluje skladovanie a používanie kompostov, preskúšava biologickú účinnosť kompostov, vykonáva štatistické zisťovania spotreby kompostov a vykonáva na účely kontroly úradné odbery vzoriek kompostov.

Hodnoty a ukazovatele kvality kompostu stanovené v prílohe 2 a 3 k vyhláške č. 577/2005 ktorou sa ustanovujú typy hnojív, zloženie, balenie a označovanie hnojív, analytické metódy skúšania hnojív, rizikové prvky, ich limitné hodnoty pre jednotlivé skupiny hnojív, prípustné odchýlky a limitné hodnoty pre hospodárske hnojivá sú uvedené v nasledovných tab. 1 a 2.

Tab. 1 Fyzikálne a chemické vlastnosti kompostu

Sledovaný ukazovateľ

Limitujúca hodnota

hodnota pH

6,5 – 8,5

objemová hmotnosť v kg.dm3

maximálne 1

obsah vlhkosti [%]

40 – 60

obsah spáliteľných látok (t.j. organickej hmoty) v sušine [%]

minimálne 25,0

obsah dusíka ako N v sušine [%]

minimálne 1,0

obsah fosforu ako P2O5 v sušine [%]

minimálne 0,5

obsah draslíka ako K2O v sušine [%]

minimálne 0,5

obsah vápnika ako Ca v sušine [%]

minimálne 1,2

obsah horčíka ako Mg v sušine [%]

minimálne 0,5

obsah častíc pod 20 mm [%]

minimálne 100,0

 

Tab. 2 Obsah rizikových prvkov v komposte

Prvok

Maximálna hodnota v mg/kg sušiny

Kadmium – Cd

2

Arzén – As

10

Ortuť – Hg

1

Chróm – Cr

100

Nikel – Ni

50

Olovo – Pb

100

Meď – Cu

200

Zinok – Zn

400

Selén – Se

5