4. Metódy skúmania ukladania uhlíka do rastlinnej biomasy

4.3. Polo uzatvorené systémy - Eddy kovariančná technika

Prostredníctvom tejto metódy možno sledovať uhlíkovú bilanciu na úrovni ekosystému, merať jeho produktivitu, analyzovať efekt riadiacich premenných a slúži tiež pre pochopenie globálnych tokov oxidu uhličitého (CO2), ktorý je hlavný skleníkový plyn uvoľňovaný ľuďmi. Eddy kovariančná metóda zaznamenáva bilanciu uhlíka porovnávaním cyklov fotosyntézy a respirácie. Sleduje výmenu CO2 medzi zemským povrchom a atmosférou. Zaznamenávaný je turbulentný transport CO2 prostredníctvom vzdušných vírov, ktoré sú vytvorené drsnosťou porastu a poháňané slnkom. Vzduch chudobný na CO2 je transportovaný nahor, vzduch bohatý na CO2 je transportovaný nadol (Obr. 1). Záporný tok CO2 zodpovedá príjmu CO2 ekosystémom.

Najdôležitejšími vlastnosťami Eddy kovariančnej metódy je:

  1. umožnenie merania toku energie a látok;
  2. jedná sa o najpriamejšiu a najpresnejšiu dostupnú metódu;
  3. merania (výstupy) poskytuje na úrovni ekosystému;
  4. pozorovania sú dlhodobé (roky), kde merania sú na vysokých frekvenciách (10 – 20 Hz) zaznamenávaných desaťkrát za sekundu (prípadne dvadsaťkrát za sekundu), pričom sú následne vyhodnotené v polhodinovom kroku.

Pomocou tejto metódy, resp. meraním toku CO2, je možné zistiť čistú ekosystémovú výmenu (NEE), t.j. kde biotický tok CO2 reprezentuje čistú ekosystémovú výmenu. Zohľadňuje aj tok CO2, ktorý sa hromadí pod korunami stromov („storage“). Pri vyhodnocovaní meraní je potrebné prípadné odstránenie dát nameraných za podmienok s nízkou intenzitou turbulencie. Takéto podmienky vznikajú počas nočných meraní, ktoré sú najviac problematické, čo spôsobuje medzeru v dátach. Namerané údaje teda pokrývajú asi 65 %, ale ročná suma NEE vyžaduje kontinuálnu časovú radu NEE. Údaje sa teda následne dopĺňajú empirickými technikami a parametrizujú pomocou jednoduchých modelov. Empirický prístup predpokladá, že toky CO2 sú rovnaké za rovnakých podmienok počasia (intenzita svetla, teplota…). Údaje sa doplnia na základe vyhľadávacej tabuľky s priemernými tokmi CO2 pre vybraný rozsah podmienok a spomínanými modelmi. Kontinuálna časová rada NEE sa porovnáva s rôznymi lokalitami, rokmi a vyhodnocuje sa produktivita rôznych ekosystémov. Existuje a neustále sa buduje celosvetová sieť Eddy kovariančných staníc prispievajúcich k pochopeniu kolobehu uhlíka na pevnine. Údaje z týchto staníc sú voľne prístupné v databáze Fluxnet. Astrofyzici majú Hubblov teleskop, jadrový fyzici majú CERN, biochemici majú Fluxnet (Valentini et al., 2000).


Obr. 1 Princíp merania Eddy kovariančnej metódy; c1 a c2: tok uhlíka, w1 a w2: rýchlosť prúdenia vzduchu (Burba, Anderson, 2010)