2. Monitoring pôd

2.1. Monitorované vlastnosti pôdy

Základné a referenčné vlastnosti pôd sa analyzujú v jemnozemi. Získané údaje slúžia pre pedologickú charakterizáciu profilov pôd monitorovacích lokalít základnej siete ako referenčné údaje pre porovnanie monitorovaných vlastností pôd a pre interpretáciu získaných údajov. Stanovujú sa jednorázovo vo všetkých hĺbkach odberu vzoriek, vrátane pôdotvorného substrátu (v plošnom prieskume kontaminácie pôd sa tieto vlastnosti nestanovujú). Základné a referenčné vlastnosti sledované v poľnohospodárskych a lesných pôdach sú:

  • označenie a hrúbka pôdnych horizontov,
  • morfologický popis pôdnych horizontov (farba, štruktúra, konzistencia, obsah skeletov, novotvary),
  • zrnitosť,
  • katiónová výmenná kapacita a suma bázických katiónov.

Pri monitorovaní vlastností pôd sa analyzuje zemina s priemerom zrna pod 2 mm (jemnozem I). Obsah humusu, uhličitanov a celkový obsah rizikových prvkov sa analyzuje v zemine s priemerom zrna pod 0,2 mm (jemnozem II) s dodatočnou úpravou vzorky pre mikrovlný rozklad rozotrením v achátovej miske a preosiatím cez sito pod 0,125 mm (úprava súvisí s malou navážkou vzorky pre analýzu) (Soják et al., 2002).

Predmetom monitorovania sú tie pôdne vlastnosti, u ktorých je predpoklad vývojových zmien súvisiacich s degradačnými alebo regradačnými procesmi. Takými sú kontaminácia pôd, acidifikácia a salinizácia pôd, zmeny v obsahu a kvalite humusu a obsahu prístupných živín, vývoj erózie pôd, zmeny fyzikálnych a hydrofyzikálnych vlastností pôd, prípadne iných vlastností.

V rámci monitoringu pôd v SR sa sleduje značný počet ukazovateľov hygienických, agrochemických, fyzikálnych a niektorých hydrofyzikálnych vlastností pôdy.