Návod na používanie

Portál: E-learningový vzdelávací portál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Kurz: Návod na používanie Úložiska súborov
Kniha: Návod na používanie
Vytlačil(a): Hosťovský používateľ
Dátum: sobota, 4 mája 2024, 05:09

Opis

Návod na používanie

Úložisko súborov - členenie priestoru

Úložisko súborov je rozčlenené na jednotlivé katedry, v rámci ktorých má každý pedagóg, ktorý o to požiadal, vytvorený svoj vlastný priestor na vkladanie súborov pre študentov na cvičenia alebo materiálov z prednášok.

Tento priestor je označený ako meno.priezvisko pedagóga.

obr. 1 - úložisko súborov pre pedagógov z CIT FEM

Ako vyzerá Úložisko súborov konkrétneho pedagóga

Obr. 1

Úložisko súborov je rozčlenené na jednotlivé bloky, ktoré je vhodné použiť na vkladanie súborov napríklad pre jednotlivé predmety, ročníky, atď. Na obr. 1 je vidieť, že priestor je rozčlenený na 4 bloky (4 hlavné nadpisy), z ktorých prvý je nultý blok s všeobecnými informáciami, druhý obsahuje jeden súbor určený študentom prvého ročníka, v treťom bloku sú tri adresáre so súbormi pre cvičenia, prednášky a výsledky  z predmetu ZPS a posledný, určený pre ECDL, zatiaľ neobsahuje nič okrem nadpisu.

V nultom bloku sa nachádza informácia pre študentov, ktorú si môže pedagóg upraviť podľa vlastných predstáv. Po zapnutí ikoniek na editovanie v ľavom postrannom bloku v časti Nastavenia - obr.2, alebo v pravom hornom rohu - obr.3 sa sprístupnia ikonky umožňujúce editovať jednotivé bloky (a iné objekty) - obr. 4.

Obr. 2, 3 a 4

Pod nultým a aj pod každým ďalším nastaveným blokom sa po zapnutí upravovania objaví ikonka ruky, po kliknutí na ktorú má učiteľ možnosť editovať nadpis i ďalší text v blokoch.

Nastavenie počtu blokov Úložiska

Podľa svojich požiadaviek si môže učiteľ vo svojom úložisku nastaviť ľubovoľný počet blokov. V ľavom postrannom bloku v časti Nastavenia nájde riadok Upraviť nastavenia - obr. 1. Po kliknutí sa mu otvorí formulár s údajmi o jeho Úložisku, kde je potrebné ponechať tematický Formát a Počet týždňov/tém upraviť podľa vlastných požiadaviek - obr. 2. Počet tém je možné zmeniť kedykoľvek. Po úprave je potrebne v spodnej časti zmeny vo formulári uložiť.

obr. 1

obr. 2

Počet blokov sa dá veľmi jednoducho upraviť aj kliknutim na znamienko plus alebo minus v pravom rohu pod posledným nastaveným blokom - obrázok 3,

obr. 3

Vkladanie súborov

Na vkladanie súborov slúži roletkové menu Pridať zdroj, ktoré sa spolu s ďalším roletkovým menu Pridať aktivitu objaví po zapnutí režimu editovania v každom bloku úložiska - obr. 1. Každý blok má teda svoje roletkové menu a zdroje a aktivity z nich vybraté sa týkajú presne toho bloku, v ktorom sa nachádzajú.

 
 Obr. 1

 Po rozbalení menu Pridať zdroj sa sprístupnia viaceré študijné zdroje, medzi nimi aj Súbor - obr. 2


Obr. 2

Po potvrdení výberu kliknutím sa otvorí formulár, v ktorom ako povinné údaje je potrebné zadať názov súboru, pod ktorým sa bude súbor zobrazovať študentom v Úložisku a krátky opis súboru (postačí tam skopírovať názov súboru). Dôležitá je stredná čast formulára, ktorá cez súborového manažéra umožní vloženie súboru z lokálneho PC alebo iného zdroja na server MOODLE - obr. 3. Na obrázku vidieť, že k dispozícii je pridanie súboru aj vytvorenie priečinka (ak je súborov priveľa a je vhodné mať ich v uložené v jednom spoločnom priečinku). Maximálna veľkosť vkladaného súboru je nastavená administrátorom, učiteľ ju nemá možnosť zväčšiť.


Obr. 3

Súbor je možné vložiť alebo potiahnutím alebo výberom.

Po vložení potiahnutím alebo výberom sa súbor zobrazí v časti Obsah formulára pre vkladanie súborov. Na obr. 4 je v hlavnom adresári súbory vložený súbor Uvod_do_studia.ppt. Po uložení formulára v spodnej časti sa potom súbor objaví aj v Úložisku pre študentov., kde je ho vidieť v bloku určenom pre prvý ročník.



obr. 4, obr. 5

Vlastnosti vloženého súboru je možné upraviť po klinutí naň, keď ako vidieť na obrázku 5 je súbor možné Odstrániť, Stiahnuť (na PC), v riadku Meno ho premenovať, v riadku Adresa presunúť (ak je vytvorená adresárová štruktúra po klikinutí na šípočku v tomto riadku sa rozbalí a umožní súbor presunúť).
Na obrázku 4 je vidieť, že súborový manažér ponúka aj v tejto časti možnosti vytvoriť ďalšie podadresáre (okrem hlavného Súbory, označeného modrou zložkou). Avšak v samotnom Úložisku sa pre študentov zobrazí stále odkaz len na jeden súbor, a učiteľ by musel pri použití ďalších súborov alebo podadresárov so súbormi určovať, ktorý súbor je hlavný a tým pre študentov sprístupnený.

Ak učitel potrebuje sústrediť väčšie množstvo súborov do adresára, je výhodnejšie použiť možnost Vložiť adresár.

Vloženie súboru ťahaním

Pri metóde ťahať a pustiť (drag and drop) je potrebné súbor z počítača po uchytení myšou pretiahnuť do priestoru označeného modrou šípkou (Pre nahranie súborov ich potiahnite sem) a ho pustiť. Súbory už na serveri uložené potom môžeme zobrazovať veľkými ikonami, zoznamom alebo stromom, výber podľa možností v pravom hornom rohu - obr. 1.


Obr. 1

späť

Vloženie súboru výberom

Po kliknutí na Pridať (súbor) sa otvorí súborový manažér MOODLE, kde v časti Nahrať súbor je po kliknutí na Prehľadávať potrebné nájsť vkladaný súbor na lokálnom PC - obr. 1.


Obr. 1

Po nahratí súboru z PC sa do riadku Príloha dosadí názov súboru, ktorý ma používateľ možnosť zmeniť v riadku Uložiť ako. V riadku autor je možné napísať meno autora a v riadku Zvoliť licenciu nastaviť licenčné práva podľa licenčnej politiky organizacie - obr. 2.


obr. 2

Súbor je potom potrebné nahrať do Úložiska kliknutím na Nahrať tento súbor.

späť

Vkladanie adresára

Na vkladanie adresárov (tak ako aj na vkladanie súborov) slúži roletkové menu Pridať zdroj, ktoré sa spolu s ďalším roletkovým menu Pridať aktivitu objaví po zapnutí režimu editovania v každom bloku úložiska - obr. 1. Každý blok má teda svoje roletkové menu a zdroje a aktivity z nich vybraté sa týkajú presne toho bloku, v ktorom sa nachádzajú.

 
 Obr. 1

 Po rozbalení menu Pridať zdroj sa sprístupnia viaceré študijné zdroje, medzi nimi aj Adresár - obr. 2


Obr. 2

Po potvrdení výberu kliknutím sa otvorí formulár, ktorý je taký istý ako pri vkladaní súborov. Postup je tiež taký istý, rozdiel je v tom, že študentom sa nezobrazí v Úložisku iba jeden súbor, ale ikonka adresára (napr. Cvičenia, Prednášky, Výsledky,) ktorý môže obsahovať súbory a ďalšie podadresáre so súbormi.

obr. 3, obr. 4
obr. 5


Na obrázku 3 je do hlavného adresára Súbory vložený jediný súbor pripravny_kurz.doc. Súbor bol pridaný tak ako je to popísané v časti Vkladanie súboru a v Úložisku sa študentovi zobrazi ako adresár a po kliknutí naň uvidia študenti tento súbor.

Na obrázku 3 je do hlavného adresára Súbory vložený jediný súbor pripravny_kurz.doc. Súbor bol pridaný tak ako je to popísané v časti Vkladanie súboru a v Úložisku sa študentovi zobrazi ako adresár. Po kliknutí naň uvidia študenti tento súbor.
Pri veľkom množstve súborov je možné ukladať si ich podľa zvoleného kritéria do priečinkov. Kliknutím na Vytvoriť priečinok sa otvorí karta, kam je potrebné napísať meno adresára - obrázok 6. Pomenovaný priečinok sa potom objavi vo formulári na vkladanie adresárov - obrázok 4, kde je vložený podadresár Prednáška 1.

obr. 6, obr. 7

Do podpriečinkov sa vstupuje kliknutím na ich názov a súbory sa do nich vkladaju tým istým spôsobom, ako bolo popísané pri vkladaní súborov. Na obrázku 5 je v priečinku Prednáška 1 vložených 6 súborov. V druhom riadku záhlavia je vidieť aj cestu k miestu, kde sú súbory uložené -  obrázok 7. Podpriečkov môže byť vytvorených aj viac podľa potreby, presúvať sa medzi nimi dá poklikaním na názov priečinku.

Pri každej ikonke priečinka sa v pravom dolnom rohu nachádza malý štvorček s troma riadkami, kliknutím na ktorý sa sprístupnia možnosti upravy priečinka - obrázok 8.

Priečinok je možné odstrániť, zozipovať a uložiť na externý zdroj. V riadku Meno je možné zmeniť jeho názov, v riadku adresa po kliknutí na šípočku je možne presunúť ho do iného priečinka, ktorý učiteľ v tomto priestore vytvoril.

 

 

 

 

 

 

obr. 8



Používanie Úložiska študentom

Do Úložiska FEM sa môže dostať každý študent, ktorý je v databáze UIS SPU. Do Úložiska vstúpi kliknutím na Úložisko konkrétneho pedagóga.

Ak učiteľ nastaví do Úložiska aj hosťovský prístup, hostia uvidia súbory, ktoré boli do Úložiska jednotlivo vkladané, avšak neuvidia súbory v adresároch. To isté platí aj pre študenta, ktorý sa do Úložiska neprihlásil. Ak chce učiteľ používať vo svojom Úložisku aj súbory usporiadané v adresároch, je nutné, aby sa študenti do Úložiska aj prihlásili kliknutím na Prihlás ma do tohto kurzu (v tomto prípade Úložiska), v postrannom bloku Nastavenia na ľavej stranke - obr. 1.

Preto je potrebné povoliť študentom Samoprihlasovanie sa, ktoré môže, ale aj nemusí byť ošetrené heslom. Odporúčame všetkých študentov na konci semestra z Úložiska vymazať.

 

 

 

  Obr. 1