Návod na vytvorenie skupín a zoskupení v kurzoch MOODLE

Portál: E-learningový vzdelávací portál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Kurz: Ako vytvoriť v kurze skupiny
Kniha: Návod na vytvorenie skupín a zoskupení v kurzoch MOODLE
Vytlačil(a): Hosťovský používateľ
Dátum: utorok, 30 apríla 2024, 03:38

Opis

Návod na vytvorenie skupín a zoskupení v kurzoch MOODLE

Obsah:
1. Vytvorenie skupín
1.1. Režim skupín
2. Zoskupenia
2.1. Priradenie zoskupenia k študijným materiálom a aktivitám


Vytvorenie skupín

Do kurzov MOODLE sa študenti najčastejšie prihlasujú pomocou prihlasovacieho kľúča metódou samoprihlasovania. Pri veľkom počte študentov v kurze je však veľmi výhodné využiť rozdelenie študentov podľa nejakého známeho kritéria na skupiny už pri prihlasovaní sa do e-learningového kurzu.

Postup je nasledovný:

  1. Formulár pre prácu so skupinami sa nachádza v bloku Nastavenia->používatelia->Skupiny (obr. 1).
  2. Zoznam skupín aj zoznam ich členov je na začiatku prázdny.
  3. Novú skupinu je možné vytvoriť tlačítkom Vytvoriť skupinu. Otvorí sa formulár na vytvorenie skupiny.
  4. Jediný povinný údaj vo formulári pri vytváraní skupiny je Názov skupiny. V textovom poli Popis skupiny je možné zadať presnejší popis skupiny (obr. 2).
  5. Aby boli skupiny v kurze naplno využité odporúča sa vyplniť vo formulári skupiny aj položku Kľúč k zápisu. Kvôli kontrole je možné kľúč odmaskovať zaškrtnutím príslušného políčka (obr. 2).
  6. Nakoniec je potrebné zaradiť do skupiny študentov, ktorí do nej patria. Nezabudnite, že študenti musia byť aspoň raz už do MOODLE prihlásení, aby sa mim v databaze vytvoril účet a boli dohľadateľní.



    obr. 1, obr. 2

Jednotlivých študentov môže učiteľ pridávať ručne, Avšak sila tohto nástroja spočíva predovšetkým v možnosti, že sa študenti rozdelia do skupín hneď pri zápise do kurzu. 
Kľúče pre jednotlivé skupiny musia byť rozdielne a nesmú sa zhodovať ani s Kľúčom k zápisu, zadaným v metóde zápisu Zápis seba samého do kurzu (Študent).

Obsah:
1. Vytvorenie skupín
1.1. Režim skupín
2. Zoskupenia
2.1. Priradenie zoskupenia k študijným materiálom a aktivitám


Režim skupín

Prostredníctvom skupín môže učiteľ definovať, ako budú študenti pracovať s jednotlivými aktivitami kurzu, ktoré tam učiteľ vytvoril.Skupinami sa tiež dá regulovať, čo študenti vidia z činnosti ostatných účastníkov kurzu (napríklad či vidia ich príspevky v diskusiách, články vo wiki, hlasovanie v anketách a pod.)

Nastavenie režimu skupínsa nachádza (zvyčajne v spodnej časti) vo formulároch pre nastavenie tých aktivít, ktoré prácu so skupinami podporuju (diskusné fórum, anketa, databáza, wiki ...) - obr.1. Na obr. 2 sú uvedené možnosti nastavenia režimu skupín.


obr. 1, obr 2



Režim skupín je možné definovať aj na úrovni kurzu v bloku Administratíva kurzu->Upraviť nastavenia, potom toto nastavenie platí pre všetky aktivity kurzu. V aktivitách podporujúcih prácu skupín je možné definovať vlastný režim, ktorý má potom nadradené postavenie a režim skupín nastavený pre celý kurz je potom v tejto aktivite ignorovaný. Existuje však možnosť vnútiť toto nastavenie na úrovní kurzu aj pre všetkz aktivity, kde je potom možnosť zmeny režimu znemožnená (obr. 3,4).

 obr. 3,4

Skúsenosti ukazujú, že je praktickejšie nastavovať režim skupín na úrovni jednotlivých aktivít. Režim je možné prepínať jednoduho poklepaním na ikonu, ktorá sa zobrazí v riadku s editačnými ikonkami pre konkrétnu aktivitu. Vzhľad ikony sa mení v závislosti na zvolenom režime skupín. Nie je teda potrebné editovať formulár s nastaveniami jednotlivých aktivít.

Obsah:
1. Vytvorenie skupín
1.1. Režim skupín
2. Zoskupenia
2.1. Priradenie zoskupenia k študijným materiálom a aktivitám



Zoskupenia

Zoskupenie umožňuje spájanie vytvorených skupín do jedného celku v rámci kurzu, je akousi nadradenou jednotkou organizácie v kurze.
Na rozdiel od prípadu, keď sú v kurze vytvorené len skupiny, ktoré sú len logickým rozdelením študentov v kurze, prípadne pomocou režimu skupín umožňujú definovať, čo vidia členovia jednej skupiny o činnosti ostatných skupín, zoskupenia poskytujú priradiť jednotlivým skupinám rozdielne študijné materiály, zadania, testy.

Postup pre vytvorenie zoskupenia je nasledovný:

  1. V postrannom bloku Administratíva kurzu je potrebné vybrať možnosť Používatelia ->Skupiny.
  2. Na zobrazenej stránke sa v jej záhlaví nachádzajú tri možnosti: Skupiny, Zoskupenia a Prehľad (obr. 1). V karte Zoskupenia sa nachádza možnosť Vytvoriť zoskupenie. Na obr.1 je vidieť, že v kurze sa nachádzajú dve zoskupenia s názvom Začiatočníci a Pokročilí. Pokiaľ ešte nie je vytvorené žiadne zoskupenie, bude táto karta prázdna.
  3. Kliknutím na Vytvoriť zoskupenie sa otvorí jednoduchý formulár pre nové zoskupenie, kde jedinou povinnou položkou na vyplnenie je názov zoskupenia.

    Obr. 1, Obr. 2

     

     

     

    Nakoniec je ešte potrebné pridať do zoskupenia konkrétne skupiny. Slúži k tomu ikona - Ukázať skupiny v zoskupení, ktorá sa nachádza v stĺpci Upraviť. Na Obr. 1 je vidiieť, že do zoskupenia Pokročilí bola pridaná skupina B a do zoskupenia Začiatočníci skupina A.

Kliknutim na ikonu sa otvorí karta, kde je možné do zvoleného zoskupenia pridať skupinu/skupiny - obr. 2. V pravom stĺpci sú zobrazené všetky skupiny, ktoré sú k dispozícii pre priradenie do zoskupenia. V ľavom stĺpci sú skupiny, ktoré už boli do zoskupenia priradené. Priradenie sa prevedie kliknutím na skupinu (vysvieti sa inverzne) a kliknutím na Pridať sa presunie do ľavého bloku. Klinutím na Odstrániť sa označená skupina z ľavého bloku presunie späť do pravého (odstráni sa zo zoskupenia).

Zoznam študentov priradených do jednotlivých skupín, ako aj zoznam skupín priradených do jednotlívých zoskupení je prístupný na karte Prehľad (Skupiny, Zoskupenia, Prehľad).
V jednom kurze môže byť vytvorených viac zoskupení, pričom skupiny sa môžu opakovat vo viacerých zoskupeniach. Skupiny musia byť pred priradením do zoskupení vopred pripravené.

Ak v kurze existujú z minulého behu kurzu nejake staré zoskupenia, je možné ich odstrániť pomocou ikony Odstrániť.

Obsah:
1. Vytvorenie skupín
1.1. Režim skupín
2. Zoskupenia
2.1. Priradenie zoskupenia k študijným materiálom a aktivitám


Priradenie zoskupenia k študimným materiálom a aktivitám

Vytvorenie zoskupenia je prvým krokom v procese cieleného priraďovania študijných materiálov a aktivít jednotlivým skupinám študentov v kurze.

Postup je nasledovný:

  1. Z roletového menu Pridať zdroj je potrebné vybrať požadovanú aktivitu (v tomto prípade to bude vkladanie súboru).
  2. Vo formulári pre nastavenia materiálu po vyplnení všetkých požadovaných náležitostí je v spodnej časti formulára Spoločné nastavenia modulu zaškrtnúť voľbu Dostupné iba pre členov skupiny. Tým sa sprístupní výber zoskupení, ktoré sú v kurze vytvorené. Výberom jedného z nich a uložením formulára sa stane táto aktivita prístupnou iba pre študentov danej skupiny v danom zoskupení (obr. 1).

Obr. 1

Pre názornosť sú v online návode Ako vytvoriť v kurze skupiny vytvorené dve skupiny - skupina A (do nej je zapísaný Študent1) a skupina B (do nej je zapísaný Študent2). Skupina A je zaradena do zoskupenia Začiatočníci, skupina B do zoskupenia Pokročílí. Potom sú do kurzu vložené tri wordovvské súbory, a to

Súbor Súbor pre začiatočníkov (Začiatočníci)  - je určený pre zoskupenie Začiatočníci, bude ho vidieť iba Študent1 (obr. 2)
Súbor Súbor pre pokročilých (Pokročilí) - je určený pre zoskupenie Pokročilí, bude ho vidieť iba Študent2 (obr. 3)
Súbor Spoločný súbor tento súbor nebol priradený k žiadnemu zoskupeniu a preto bude prístupný obom študentom.

Obr. 2

Obr. 3