2. Rozdelenie znečisťujúcich látok

2.2. Ostatné znečisťujúce látky nachádzajúce sa v ovzduší organického pôvodu

Prchavé organické látky

Prchavé organické zlúčeniny (VOCs - Volatile Organic Compounds) sú významnou skupinou znečisťujúcich látok v ovzduší, ktoré boli nájdené v nižších vrstvách atmosféry všetkých veľkých miest a priemyselných oblastí. Kategórie VOCs zahŕňajú veľa rôznych zlúčenín, ktorých vytýčenie je často komplikované rozdielnymi definíciami a názvoslovím. K označeniu prchavých organických zlúčenín sa používajú ďalšie termíny ako napr. uhľovodíky (HCs), reaktívne organické plyny (ROGs) a nemetánové prchavé organické zlúčeniny (NMVOCs).

Prchavé organické látky sú definované niekoľkými spôsobmi:

  • definícia UN ECE: sú to všetky organické zlúčeniny antropogénneho pôvodu, iné ako metán, ktoré sú schopné vytvárať fotochemické oxidanty reakciou s NOx v prítomnosti slnečného žiarenia;
  • definícia US EPA: organické látky, ktorých tlak pary pri 20 °C sa rovná alebo je väčší než 0,13 kPa;
  • UK: organické zlúčeniny, ktoré sú v atmosfére vo forme plynu, ale v podmienkach nižšej teploty a nižšieho tlaku, než je normálny stav, sú kvapalné alebo pevné - také organické látky, ktorých tlak pary pri teplote 20 °C je menšia ako 760 torr (101,3 kPa) a viac ako l torr (0,13 kPa).

Toxické organické mikropolutanty (Toxic Organic Micropollutants - TOMPs)

TOMPs vznikajú pri nedokonalom spaľovaní palív. Zahŕňajú celý rad chemických látok, niektoré aj keď sú emitované vo veľmi malých množstvách, sú vysoko toxické a karcinogénne. Do tejto kategórie patria:

  • polyaromatické uhľovodíky - PAU (Polyaromatic Hydrocarbons - PAHs),
  • polychlórované bifenyly - PCBs (PolyChlorinated Biphenyls),
  • polychlórované dibenzo-p-dioxíny - PCDD (dioxíny),
  • polychlórované dibenzofurány - PCDF (furány).

TOMPs majú široké negatívne účinky, od rakoviny, oslabenia imunity po poruchy nervového systému a poruchy vývoja detí. Tieto znečisťujúce látky nemajú tzv. "prahové dávky", už minimálne množstvá môžu mať škodlivé účinky.