1. Odber vzoriek vôd, vzorkovanie a vzorkovače

1.1. Metódy odberu vzoriek

Jednorazový odber vzoriek podáva obraz okamžitého stavu vody. Vzorka sa odoberie iba raz a hodnotí sa samostatne.

Opakovaný (radový) odber vzoriek slúži na zistenie variability vzoriek v čase alebo v priestore, príp. v čase i v priestore. Vzorky sa odoberajú vždy v súvislosti s radom ďalších vzoriek, takže vzniká súbor o určitom počte členov. Výsledky analýz možno spracovať a hodnotiť metódami matematickej štatistiky. Pri veľkom počte členov radu možno spracovanie uskutočniť počítačom.

Zonačný odber vzoriek opakovaného odberu, pri ktorom sa vzorky odoberajú z rôznych hĺbok na vertikálnej osi stĺpca vody z určeného bodu na povrchu do zvoleného bodu na vertikále.

Časový odber je druh opakovaného odberu, pri ktorom sa opakovane odoberajú jednotlivé vzorky v určitých časových intervaloch tak, aby bolo možno sledovať zmeny v závislosti od času.

Časove i priestorové súvzťažné odbery umožňujú vyjadriť zložitejšie vzťahy medzi jednotlivými miestami (zónami, objektmi, lokalitami) odberu vzoriek. U kontaminovaných vôd sa obvykle takéto odbery používajú k vyšetrovaniu samočistiacich schopností vodného toku, pričom treba zistiť čas prietoku vody medzi uvažovanými miestami.

Podľa typu rozoznávame vzorky:

  • bodová vzorka sa obvykle získa jednorazovým odberom, t.j. jedným naplnením vzorkovnice
  • zmiešaná vzorka vzniká zmiešaním niekoľkých vzoriek bodových, odobratých postupne z jedného miesta vyšetrovaného objektu,
  • priemerná vzorka je druh zmiešanej vzorky, ktorá charakterizuje priemerné zloženie vody v priestore, čase alebo v priestore i v čase súčasne.

Podľa miery spoľahlivosti a ich analýz možno vzorky rozdeliť na orientačné a spoľahlivé.

Podľa hľadísk spoľahlivosti a miery porušenia vplyvom technológie odberu vzoriek možno rozlíšiť:

  • povrchová vzorka sa odoberá spravidla za atmosferického tlaku (vzduchu i vody) v mieste bezprostredne prístupnom obsluhe alebo sprostredkovane automatickým vzorkovacím zariadením,
  • hlbinná vzorka sa odoberie (väčšinou za vyššieho tlaku vodného stĺpca v mieste bezprostredne neprístupnom obsluhe) sprostredkovane zariadením, ktoré sa spustí do miesta odberu a vzorkovnicu plní vzorkou v závislosti od vôle obsluhy alebo automaticky, spravidla bez možnosti vizuálnej kontroly.

Povrchové vrty sú väčšinou dostačujúce pre odbery podzemnej vody, a to aj vo forme ručnej vŕtacej techniky. Táto technika vyžaduje malé investície a malé náklady na prepravu, jej nevýhodou sú obmedzené možnosti, pokiaľ sa v pôde nachádza vrstva kamenia (štrku) a je taktiež ovplyvnená možnosťami ľudskej sily. V dôsledku nepoužívania strojovej techniky je možné pracovať s vyššou čistotou. Riziko kontaminácie a skríženej kontaminácie sa znižuje na minimum. Ručne ovládané vrtáky a kalovky sú jednoduché, ale efektívne. Je možné skombinovať ručnú vŕtaciu techniku s vibračnou vŕtacou technikou. Tá sa používa, ak sa v pôde nachádza vrstva kamenia (štrku). Toto elektrické zariadenie je stále jednoduché pre prepravu.

Pri použití vrtov je možné zistiť:

  • opis pôdneho profilu,
  • organoleptické preskúmanie pôdy získanej z vrtu,
  • zistenie, v ako hĺbke sa nachádzajú jednotlivé vrstvy pôdy,
  • stanovenie hladiny podzemnej vody,
  • monitorovanie studne a preniknutiu nepriepustnými vrstvami.

V prípade hlbokých vrtov je nutné použiť hydraulické stroje.