Úvodná motivácia:

Porovnajte pozdravy v slovenčine a v iných jazykoch, popremýšľajte ako sa zdraví pri príchode, odchode.

Práca s nahrávkou:

Vypočujte si pesničku „Wie heißt du?“ viackrát a sledujte pozorne text. Uveďte všetky pozdravy, ktoré ste počuli v pesničke.Pozdravy v nemeckom jazyku rozdeľujeme do dvoch skupín: oficiálne a neoficiálne. Pri ich používaní je dôležité nezabudnúť aj na to, či používate vykanie alebo tykanie v komunikácii s inými.

Prízvuk sa v nemeckých pozdravoch nachádza:

- na druhej slabike Hallo,

- na prvej slabike Tschüss (keďže ide o jednoslabičné slovo, je určenie prízvuku jednoznačné), ale napr. Servus(používané najmä v Rakúsku).

- vo fráze Guten Tag! je prízvuk na slove „Tag“, pretože je to rozlíšenie iných pozdravov napr. Guten Morgen,Guten Abend, Gute Nacht, (rakúske) Grüß Gott –v ktorých je tiež prízvuk v druhom slove na prvej slabike.

- V neoficiálnych pozdravoch sa používajú pozdravy typu: Tag!, Morgen!, Abend!, Nacht!. Teda v konkrétnej situácii napr. pri rodinných raňajkách sa matka s dcérou zdravia Morgen!.Oficiálny pozdrav Guten Morgen! v tej istej situácii by mohol znamenať aj to, že sa napr. matka na dcéru hnevá alebo že s ňou chce viesť vážny rozhovor. Preto je potrebné rozlišovať medzi pozdravmi a situáciami,v ktorých ich môžeme použiť.

Nemecký prízvuk má svoje špecifiká a nie je ho jednoduché určiť, pretože je pohyblivý, na rozdiel od prízvuku v slovenčine. Ďalej prízvuk v slovenčine nie je taký výrazný ako v nemčine, preto je potrebné viackrát trénovať správnu výslovnosť jednotlivých slov.

Posledná zmena: štvrtok, 6 októbra 2011, 11:41