Návod na hodnotenie Habituácia ošípaných v modifikovanom open field teste – terénne cvičenie

Na linku je adresár s videami z habituáciou ošípaných. Z adresára s videami si vyberte tri ľubovoľné videá s nahrávkou habituačného testu ošípaných.

Z videa zaznamenávajte vstupy prasiatka do štvorcov a kalenie v jednotlivých minútach, v trvaní 20 minút. Za vstup do štvorca sa považuje prekročenie čiary na podlahe prednými končatinami, v akomkoľvek smere.

V protokole vyhodnotíte pre každú ošípanú samostatne výšku excitácie a rýchlosť akou sa upokojuje. Excitáciu vyhodnotíte pomocou celkového počtu štvorcov, do ktorých ošípaná vstúpila za 20 minút. Rýchlosť upokojenia zobrazíte pomocou grafického znázornenia habituačnou krivkou (čiarový graf) a vyhodnotíte pomocou koeficientov priamky z lineárnej regresie. Ukážka je v samostatnom súbore.

Vo výsledkoch pre každého pozorovaného jedinca popíšte aj čas prvého kalenia (latenciu kalenia) a celkový počet kalení.

V závere protokolu porovnajte správanie v teste, priebeh habituácie, výšku excitácie a rýchlosť upokojovania medzi tromi hodnotenými jedincami. Určite najnervóznejšieho jedinca a jedinca s najrýchlejším upokojením. V prípade podobného správania pri prieskume priestoru (vstupov do štvorcov) zohľadnite kalenie ako mieru nervozity (strachu, stresu z nového prostredia).

Vybrané jedince v protokole označujte podľa názvu súboru, napr. ošípaná UC 16_460.


Posledná zmena: utorok, 12 marca 2024, 07:15