Návod na terénne cvičenie Správanie oviec, kôz a dobytka - hodnotenie prežúvania.

Na linku je odkaz na videosúbory s prežúvaním dobytka, oviec a kôz. Na jednom z videí je koza a za ňou v pozadí ovca.

Z videosúborov odpozorujete a zaznamenáte dĺžku prežúvania a počet prežúvacich pohybov.

Prežúvanie sa opakuje v cykloch. Jeden cyklus je od vyvrhnutia po prehltnutie. Medzi cyklami, po prehltnutí po vyvrhnutie ďalšieho sústa je krátka prestávka.

Pozorovanie urobte pre všetky zvieratá na videu, ktoré budú mať celý cyklus prežúvania (vyvrhnutie - prežúvanie - prehltnutie).

Tie videa nie sú úplne ideálne, nie každý cyklus prežúvania tam je celý. Tie jedince a  ich prežúvanie vynechajte.

Pri pozorovaní odmeriate ako dlho jedince na videách prežúvajú jedno sústo a spočítajte aj počet prežúvacich pohybov. Prežúvanie sústa začína od vyvrhnutia z bachoru po prehltnutie. Vyvrhnutie aj prehltnutie vidno na pohybe hlavou a na hrdle.

Z nameraných údajov vypočítajte priemernú dobu prežúvania jedného sústa, priemerný počet prežúvacích pohybov na jedno sústo a frekvenciu prežúvania za minútu (počet prežúvacích pohybov za minútu) pre každý druh - dobytok, ovce a kozy. Priemerné hodnoty jednotlivých druhov porovnajte.

Pre hodnotenie frekvencie je možné použiť aj fragmenty kde nie je nafilmovaný cely cyklus. Odmerajte len to čo je vidno - čas a počet prežúvacích pohybov.

Metodika: priame pozorovanie z videozáznamu, individuálne, kontinuálnym spôsobom, so záznamom len jedného prvku správania - prežúvaví pohyb sánkou. Je to prvok správania typu "bez trvania".

Frekvenciu prežúvania vypočítate rovnicou:

f - frekvencia prežúvania

np - nameraný počet prežúvacích pohybov

nč - nameraný čas prežúvania v sekundách

Posledná zmena: štvrtok, 23 marca 2023, 08:53