Návod na náhradné terénne cvičenie Správanie koní, hodnotenie správania koní počas testu správania voči neznámej osobe

Na linku je odkaz na päť videosúborov s testovaním správania koní pri neznámej osobe.  V protokole spracujte všetkých 5 videosúborov. Kone v protokole označte menami podľa názvu videa.

Kôň je privedený do arény kde stojí osoba s ktorou sa ešte nestretol. Vodič koňa uvoľní vyjde z arény a zavrie bránu.

Z videí odpozorujete a zaznamenáte trvanie času od uvoľnenia koňa vodičom až po priblíženie sa a kontakt s neznámou osobou. Počas testu sa kôň môže pohybovať v rôznych chodoch (krok, klus, cval) alebo môže stáť na mieste.  Neznámu osobu môže skúmať aj z diaľky tak, že sa k nej otáča, nasáva pach alebo sa snaží ju preskúmať zrakom - orientačné správanie k neznámej osobe.

Z pozorovania zaznamenáte trvanie pohybu v jednotlivých chodoch a trvanie státia. Rovnako zaznamenáte počet orientačných správaní smerom k neznámej osobe.

Vo výsledkoch vyhodnotíte pre každého koňa samostatne:

  1. celkové trvanie priblíženia sa k človeku.
  2. celkové trvanie pohybu.
  3. trvanie pohybu v jednotlivých chodoch.
  4. celkové trvanie státia.
  5. počet zastavení.
  6. počet orientačných reakcií na neznámu osobu.
  7. Percentuálny podiel trvania pohybu z celkového trvania priblíženia k neznámej osobe.

V závere vyhodnotíte ktorý kôň sa priblížil najrýchlejšie, ktorý najpomalšie, ktorý mal najmenší a najväčší podiel pohybu počas testu, ktorý bol podľa vás najzvedavejší a ktorý najbojazlivejší a vysvetlite prečo.
Vo výsledkoch a záveroch označte kone menami. Mená koní sú v názvoch súborov.

Metodika: priame pozorovanie z videozáznamu, individuálne, kontinuálnym spôsobom, so záznamom pohybu v jednotlivých chodoch (krok, klus, cval), státia a orientácie smerom k človeku (hlava smeruje k človeku). Pohyb a státie sú prvky správania "s trvaním". Orientácia je prvok správania typu "bez trvania".

Posledná zmena: piatok, 14 apríla 2023, 10:29