Návod na náhradné terénne cvičenie Správanie hydiny

Na linku je odkaz na štyri videí s nahrávkou kury domácej vo výbehu.

Vyberte si jedno z videí a zaznamenajte a zaznamenajte správanie zobrazených jedincov. V metodike uveďte názov video-súboru.

Zaznamenávať budete tri prvky správania:

  1. hrabanie - každý hrabavý pohyb končatinou na zemi.
  2. zobnutie - pohyb hlavou smerom ku zemi a kontakt zobákom so zemou.
  3. kľovnutie - zobnutie do iného jedinca.

Správanie zaznamenajte len pri jedincoch ktoré sú vo fokálnej zóne označenej červenou čiarou. Jedince v pozadí často nie sú dobre viditeľné pre vzdialenosť alebo zakrytie jedincami v popredí scény.

Hrabanie aj zobanie sa vyskytuje v sériách. Zaznamenajte celkový počet hrabnutí/zobnutí v sérii. Čas zaznamenajte len raz na začiatku série. Ako čas použite časovú stopu z prehrávača videa. Pri každom zázname správania zaznamenajte aj počet jedincov prítomných vo fokálnej zóne.

Do výsledkov spočítajte celkový počet troch prvkov správania, priemerný počet na jedno zviera za celý čas pozorovania (preto musíte zaznamenávať počet jedincov vo fokálnej zóne pri každom zázname správania) a pomer medzi zobaním a hrabaním.

V závere popíšte ktorý prvok správania bol najčastejší, ktorý sa vyskytoval najmenej. Skúste vysvetliť prečo aj či bolo správanie normálne a prirodzené.

Vzor pre vyhodnotenie jednotlivých prvkov správania je v excelovskom súbore.

 

Metodika: priame pozorovanie z videozáznamu, skupinové, kontinuálnym spôsobom, všetky zaznamenávané prvky správania sú typu "bez trvania".


Posledná zmena: piatok, 14 apríla 2023, 10:35