Návod na terénne cvičenie Metódy pozorovania, záznamu a hodnotenia správania.

Na odkazoch pod nadpisom Video ovce nájdete  videonahrávky z ovčína a s ukážkami oviec na pastve.  Pomocou videí urobíte záznam správania pozorovaných zvierat v trvaní 30 minút pre videonahrávku z ovčína a celé video s ovcami na pastvine (má 28 minút). Záznamový formulár  pre záznam pozorovania je na odkaze pod videami, nad týmto návodom.
Záznamový formulár je potrebné si vytlačiť. Ak nemáte k dispozícii tlačiareň, vyrobte si ručne hárok na papier a robte záznam tam.
Záznam bude skupinový, metódou "one-zero". Pre záznam  si nastavte časovať na stopkách alebo v inej aplikácii tak aby každých 60 sekúnd zapípal. Aplikácií ktoré sú zadarmo nájdete dostatok pre každý typ mobilného telefónu alebo iného zariadenia (tablet, počítač).
V rámci každej minúty zaznamenáte ktoré aktivity sa v správaní oviec vyskytli. Každú aktivitu stačí zaznamenať raz počas minúty.

Z terénneho cvičenia vypracujete a odovzdáte protokol. Výsledky pozorovania spracujte pomocou MS Excel (alebo iného tabuľkového procesora). Vo výsledkoch pozorovania vyhodnotíte koľko prvkov správania ste zaznamenali, ktorý mal najvyššiu početnosť a ktorý sa vyskytol najmenej krát.
V závere zhodnoťte ktoré správanie sa vyskytovalo najčastejšie. Porovnajte správanie na pastve a v ovčíne, uveďte váš názor či bolo správanie podľa vás normálne, alebo nie, a prečo. Ohodnoťte úroveň welfare v maštali a na pastve podľa 5. slobôd. 

Posledná zmena: utorok, 15 marca 2022, 11:42