Pre bežné potreby zhotovenia projektovej dokumentácie v oblasti krajinného inžinierstva vo všeobecnosti možno hovoriť najmä o dvoch základných typoch grafických výstupov:

-        výkresy tlačené na papieri,

-        digitálne výkresy vo forme rastrových obrázkov alebo vektorovej grafiky.

V oboch prípadoch je možné využiť možnosť príkazu „PLOT“, ktorý umožňuje podrobné a presné nastavenie parametrov tlače výkresov alebo výstupov vo formáte *.pdf. Ďalšou možnosťou tvorby *.pdf súborov je export, ktorý však neposkytuje toľko možností a nastavení ako PLOT, preto sa mu v tejto publikácii venovať nebudeme.

Hárok výkresu - Layout

Samostatný hárok výkresu – Layout (Obrázok 113) reprezentuje jeden list papiera s možnosťou viacerých nastavení (veľkosť a orientácia výkresu, tlačové štýly, tlačené objekty, atď.). Jeden súbor môže mať maximálne 255 layoutov, pričom nastavenie každého z nich môže byť nezávislé na ostatných. Vďaka tomu je možné vytvárať layouty v rôznych rozmeroch, orientáciách, tlačených na rôznych tlačiarňach a podobne. Je potrebné uvedomiť si, že layout (označovaný aj ako priestor papiera) a modelový priestor sú dva rozličné priestory, pričom z layoutu je možné pristupovať a zobrazovať priestor modelový pomocou viewportu. Viewport teda predstavuje okno, ktorým sa z priestoru layoutu nahliada na objekty umiestnené v modelovom priestore. Modelový priestor je vo všeobecnosti nekonečne veľký trojdimenzionálny priestor, v ktorom je definovaný počiatočný bod (bod s nulovými súradnicami v smere osí x,y,z) a v ktorom sa môžu nachádzať jednotlivé objekty spravidla v ich skutočných rozmeroch vo zvolených jednotkách.

Layout - základy

Obrázok 113: Layout - samostatný hárok výkresu, 1 - záložka layoutu; 2 - plocha mimo výkresu; 3 - plocha výkresu mimo rozsah tlače; 4 - hranica rozsahu tlače; 5 - hranica viewportu; 6 – tlačidlo editácie layoutu v table „Layout“

Každý layout má vytvorenú záložku (Obrázok 113 – 1), ktorá slúži na otvorenie požadovaného layoutu. Šedá plocha (Obrázok 113 – 2) je časť, ktorá sa nachádza mimo samotného výkresu (Obrázok 113 – 3) - rozmery a orientácia výkresu sú dané nastaveniami layoutu. Výkres má štandardne zadefinovanú potlačiteľnú oblasť (Obrázok 113 – 4), pričom počiatok súradnicového systému layoutu (bod 0,0) je ľavý dolný roh potlačiteľnej oblasti. Objekty nachádzajúce sa mimo tejto oblasti nebudú vytlačené. V layoute môžu byť vložené viewporty – sú to výrezy, ktoré zobrazujú časť modelového priestoru v požadovanom mieste v požadovanom priblížení (Obrázok 113 – 5). Obrys viewportu nie je možné vypnúť a vytlačený bude v takom nastavení, v akom je nastavená hladina, v ktorej je vytvorený. V prípade, že obrys viewportu nie je požadovaný na zobrazenie, je nutné ho umiestniť do hladiny, ktorá má vypnutý parameter tlače (Obrázok 62 - 15).

Parametre layoutu určuje jeho nastavenie, ktoré je možné modifikovať podľa požiadaviek. Úprava nastavení layoutu sa rieši buď kliknutím na požadovanú záložku a výber možnosti „Page setup manager“ alebo pomocou ikony v table „Layout“ (Obrázok 113 – 6).

Nastavenie layoutu (Obrázok 114) je zhodné so štandardným oknom nastavení pre tlač.

Pri tvorbe výstupov softvér ponúka použitie nainštalovaných tlačiarní (Obrázok 114 -1), ako aj sériu vlastných tlačiarní, ktoré je možné použiť. Za zmienku stoja najmä „DWG to PDF“ a „AutoCAD PDF“ pre tvorbu súborov *.pdf a „Publish to Web“ pre tvorbu výstupov v rastrovom formáte *.jpg alebo *.png.

Veľkosť, resp. formát papiera tlačiarní (Obrázok 114 - 2) sa môže líšiť v závislosti od vybranej tlačiarne. Pre vytvorenie vlastného formátu papiera je táto funkcionalita riešená vo vlastnostiach tlačiarne.

Oblasť tlače (Obrázok 114 - 3) pri layoute je možné nastaviť rovnako ako pri bežnej tlači na zobrazená časť, okno, limity a rozsah, avšak umožňuje aj nastavenie „Layout“, vďaka čomu sa vytlačí výkres, resp. layout tak, ako je práve nastavený, čiže vytlačí rozsah potlačiteľnej oblasti danej pre použitý formát papiera. Odsadenie tlačenej oblasti (Obrázok 114 - 4) určuje odsadenie počiatku súradnicového systému layoutu od ľavého dolného rohu potlačiteľnej oblasti.

Pridelenie tlačových štýlov (Obrázok 114 - 5) určuje použitie tabuľky priradenia vlastností objektov (farba, hrúbka, typ čiary, atď.) pre daný layout. Každý layout vo výkrese môže mať vybranú inú tabuľku tlačových štýlov.

Nastavenie štýlov zobrazenia a kvality tlače (Obrázok 114 - 6) určuje kvalitu, v akej bude daný layout vytlačený. Oproti nastaveniu tlače z modelového priestoru sa nedá pre layout nastaviť štýl zobrazenia – ten je nutné nastaviť zvlášť pre každý viewport.

Nastavenia tlače (Obrázok 114 - 7) umožňuje zapnúť alebo vypnúť možnosti tlače hrúbky čiar, priehľadnosť, tlač s tlačovými štýlmi, vytlačiť celý priestor papiera alebo skryť objekty v priestore papiera.

Orientácia výkresu (Obrázok 114 - 8) umožňuje nastaviť orientáciu papiera na vodorovnú alebo zvislú. Táto možnosť umožňuje rotáciu papiera v prípade, že zvolená tlačiareň nemá zadefinovaný formát papiera zvlášť pre horizontálnu a vertikálnu orientáciu, resp. Keď je nutné dodržať okraje definované formátom papiera, ale orientácia má byť iná, ako je určená formátom.

Náhľad na layout s aktuálnymi nastaveniami (Obrázok 114 - 9) umožní prehliadanie výkresu s aktuálne nastavenými parametrami pred tlačou. Celková mierka tlače layoutu (Obrázok 114 - 10) pri tlači z layoutu je štandardne nastavená na hodnotu 1:1, čiže všetky objekty - viewporty, ale aj ostatné objekty vložené priamo do papierového priestoru layoutu budú zobrazené tak, ako je nastavené pre daný layout.

Parametre layoutu

Obrázok 114: Parametre layoutu. 1 – výber tlačiarne; 2 - formát papiera; 3 - oblasť tlače; 4 – odsadenie tlačenej oblasti; 5 – tabuľka tlačových štýlov; 6 – nastavenie štýlov zobrazenia a kvality tlače; 7 – možnosti nastavenia tlače layoutu; 8 – orientácia výkresu; 9 – náhľad na layout s aktuálnymi nastaveniami; 10 – celková mierka tlače layoutu.

Používanie viewportov

Možnosti tvorby layoutov, resp. funkcionalita viewportov bude demonštrovaná na príklade situácie prečerpávacej stanice pri potoku Radošinka, do ktorej bola doplnená miestnosť riadiaceho centraa skladu (Obrázok 115). Cieľom bude vytvoriť výkres formátu A3, kde bude v mierke 1: 200 zobrazený celý objekt čerpacej stanice a detailný pôdorys riadiaceho centrav mierke 1:50. Zariadenie a popis s kótami riadiaceho centrasú vytvorené vo vlastných hladinách, vďaka čomu bude možné riešiť ovládanie zobrazenia týchto prvkov v závislosti od riešeného pôdorysu (celkový pôdorys stanice, resp. detailný pôdorys riadiaceho centra).

Výkres čerpacej stanice

Obrázok 115: Celkový pôdorys čerpacej stanice (hore) a podrobný pôdorys riadiaceho centra (dole)

Prvým krokom bude nastavenie stránky. Nástrojom „Page setup manager“ sa pre „Layout1“ nastavia nasledovné parametre:

-        tlačiareň „DWG to PDF“,

-        formát papiera „ISO A3 (420.00 x 297.00 MM),

-        oblasť tlače: Layout,

-        odsadenie tlačenej oblasti: 0.00 pre obe osi,

-        pridelenie tlačových štýlov: „monochrome.ctb“ (pre tlač iba v čiernej farbe),

-        orientácia výkresu: Landscape (na šírku),

-        celková mierka tlače layoutu: 1:1.

Tieto nastavenia sa ihneď prejavia na zvolenom layoute (Obrázok 116).

Layout čerpacej stanice

Obrázok 116: Layout výkresu pôdorysu čerpacej stanice, 1- oblasť mimo zvoleného formátu výkresu A3; 2 – výkres formátu A3 (oblasť mimo potlačiteľnú plochu definovanú nastavením formátu pre zvolenú tlačiareň); 3 – hranica potlačiteľnej oblasti; 4 – rámik viewportu; 5 – zobrazená časť modelového priestoru v danom viewporte

Viewport je možné upraviť na požadovaný tvar, resp. veľkosť jeho označením a premiestnením jeho vrcholov. Z priestoru layoutu je možné vstupovať do priestoru modelu dvomi spôsobmi:

-        dvojklikom dovnútra viewportu,

-        označením požadovaného viewportu a kliknutím na prepínač „PAPER“, resp. „MODEL“ v stavovom riadku (Obrázok 117 - 4).

Po vstúpení do modelového priestoru rámik viewportu zmení hrúbku a nitkový kríž kurzoru nepresahuje rámik viewportu. Následne už nie je možné manipulovať objektmi v layoute, ale objektmi v modelovom priestore. Takisto riadenie zobrazenia – približovanie/vzdaľovanie a posun, sa aplikuje na priestor modelu pokiaľ zobrazenie konkrétneho viewportu nie je uzamknuté. Súradnice zobrazované v stavovom riadku zobrazujú aktuálnu polohu kurzora v modelovom priestore (Obrázok 117).

Viewport - základy

Obrázok 117: Vstup do modelového priestoru cez viewport, 1 - zmenená hrúbka rámiku viewportu indikujúca vstup do modelového priestoru; 2 – modelový priestor, v ktorom sa zmenilo zobrazenie – priblíženie zobrazenia na časť riadiaceho centra; 3 – nitkový kríž (nepresahujúci rámik viewportu); 4 – tlačidlo prepínania medzi priestorom modelu a papiera; 5 – súradnice zobrazujúce polohu kurzora v modelovom priestore

Opustenie priestoru modelu vo viewporte sa rieši podobne ako vstup do tohto priestoru:

-        dvojklikom mimo priestor viewportu,

-        kliknutím na prepínač „PAPER“, resp. „MODEL“ v stavovom riadku (Obrázok 117 - 4).

Nastavenie mierky zobrazenia viewportu (Obrázok 118) pri výkrese vypracovanom v rovnakých jednotkách ako sú jednotky formátu papiera je možné vykonať dvomi spôsobmi:

-        príkazom „ZOOM“ cez príkazový riadok vo vnútri viewportu a zadaním požadovanej mierky vo formáte „1/MMMxp“, kde MMM znamená číslo mierky – pre mierku 1:50 bude teda zadaná hodnota „1/50xp“,

-        označením rámiku viewportu a nastavením v palete vlastností – buď sa vyberie mierka v zozname preddefinovaných štandardných mierok – „Standard scale“ alebo zadaním vlastnej mierky v poli „Custom scale“ vo formáte 1/MMM, kde MMM znamená číslo mierky – pre mierku 1:50 bude teda zadaná hodnota 1/50 alebo jej desatinný tvar 0.02 vypočítaný ako 1:50.

V oboch prípadoch bude vždy zobrazená hodnota „Custom scale“ ako desatinný tvar. Zadanie pomocou zlomku v poli „Custom scale“ je vo všeobecnosti vhodnejšie, nakoľko nedochádza k zaokrúhľovaniu, napr. pri voľbe mierky 1:75.

Mierka viewportu

Obrázok 118: Nastavenie mierky viewportu. Vľavo – nastavenie z vnútra viewportu; 2 – nastavenie z priestoru papiera cez paletu vlastností. 1 – zadanie mierky pomocou príkazu „ZOOM“; 2 – nastavenie mierky v poli „Standard scale“, resp. „Custom scale“.

Po nastavení správnej mierky je vhodné zobrazenie viewportu zamknúť, čím sa predíde nechcenej zmene mierky napr. približovaním alebo posúvaním zobrazenia pomocou stredného tlačidla myši vo vnútri viewportu. V uzamknutom viewporte sa približovanie/vzďaľovanie alebo posúvanie zobrazenia vztiahne na celý layout a nie iba na modelový priestor zobrazený v aktuálnom viewporte. Zamknutie, ale aj odomknutie viewportu, je možné vykonať dvomi spôsobmi (Obrázok 119):

-        tlačidlom v stavovom riadku,

-        nastavením v palete vlastností

Zamknutie viewportu

Obrázok 119: Zamknutie viewportu, 1 - využitie tlačidla v stavovom riadku; 2 – použitie palety vlastností

V jednom layoute sa môže nachádzať maximálne 64 aktívnych viewportov. Nový viewport môže byť vytvorený buď ako kópia jestvujúceho viewportu alebo vložením nového viewportu cez tablu „Layout“ a výberom v paneli „Layout Viewports“ (Obrázok 120).

Vloženie nového viewportu

Obrázok 120: Vloženie nového viewportu, 1 - obdĺžnikový; 2 - polyline; 3 - použiť jestvujúci objekt v layoute

Do samotného layoutu je možné okrem viewportov vkladať kresbu ostatných objektov a ľubovoľne ju premiestňovať alebo meniť. V prípade prečerpávacej stanice pri potoku Radošinka boli k dvom viewportom doplnené nadpisy jednotlivých pôdorysov, rohová rozpiska, tabuľky zariaďovacích predmetov a poznámky k výkresu.

Hladiny a viewporty

Pre jednotlivé viewporty je pre správne zobrazenie, resp. vypnutie zobrazenia požadovaných objektov nutná úprava vlastností hladín. V prípade celkového pôdorysu je nutné vypnúť hladiny popisu riadiaceho centra, ako aj zariaďovacích predmetov, pričom v pôdoryse detailu riadiaceho centranaopak tieto objekty majú byť zobrazené, celkové zmrazenie, resp. vypnutie hladiny, preto použiť nemôžeme. Na tento účel je vhodné použiť možnosť zmrazenia v aktuálnom viewporte, ktorá sa zobrazí po vstupe do viewportu jednak v rolovacom zozname hladín, ako aj v palete vlastností hladín (Obrázok 121).

Hladiny a viewport

Obrázok 121: Zmrazenie alebo rozmrazenie hladiny v aktívnom viewporte, 1 - nastavenie cez zoznam hladín v table „View“ v paneli „Layers“; 2 – nastavenie cez paletu vlastností hladín

Zmrazením hladiny popisu riadiaceho centraa hladiny zariaďovacích predmetov vo viewporte pôdorysu prečerpávacej stanice, ako aj zmrazenie hladiny celkového popisu vo viewporte detailného pôdorysu riadiaceho centra, sa dosiahne požadovaný obsah jednotlivých viewportov. Keďže sa zmrazenie hladiny popisu riadiaceho centravykonalo iba pre príslušný viewport, názvy pôdorysov vypracované v tejto hladine, ale vložené priamo do layoutu, budú nadpisy zobrazené v layoute (Obrázok 122).

Viewport so zmrazenou hladinou

Obrázok 122: Zmrazenie hladiny vo vybranom viewporte, 1 –pôdorys bez zobrazenia popisu riadiaceho centraa zariaďovacích predmetov; 2 – detail riadiaceho centraso zobrazeným popisom a zariaďovacími predmetmi a vypnutým celkovým popisom (chýba text „VELÍN“ viditeľný v celkovom pôdoryse vo vnútri objektu riadiaceho centra); 3 – nadpisy pôdorysov zobrazené napriek tomu, že v jednom z viewportov je táto hladina zmrazená

V prípade, že rámik viewportu nemá byť po tlači zobrazený, je nutné viewport presunúť do hladiny, ktorá sa netlačí.

Výsledný výkres pôdorysu čerpacej stanice s detailným pôdorysom riadiaceho centraje následne možné vytlačiť, čím sa vytvorí PDF súbor (Obrázok 123) so zobrazením jednotlivých objektov podľa ich nastavenia, pričom farba všetkých objektov, ktoré sú tlačiteľné, bude čierna, pretože layoutu bol pridelený tlačový štýl „monochrome.ctb“.

Výsledný layout

Obrázok 123: Výsledný výkres prečerpávacej stanice

Mierka viewportu výkresu s rôznymi jednotkami a súradnicové systémy viewportov

V prípade výkresov vypracovaných v metroch a použití formátu papiera v milimetroch sa nastavenie mierky viewportu mierne líši. Tento prípad bude demonštrovaný na výkrese schematickej situácie potoku Radošinka v mieste mostu cesty na obec Čakajovce, ktorá je vypracovaná v S-JTSK, a teda jednotkami modelového priestoru sú metre. Požadovaný obsah bude vytlačený na výkres formátu A3 orientovaný na šírku v mierke 1:5000, zobrazenie bude pootočené podľa nového súradnicového systému vytvoreného postupom uvedeným v kapitole „Tvorba nového súradnicového systému“. Zároveň bude vložený do výkresu viewport so zobrazením prehľadnej situácie v mierke 1:20000 orientovaný v zmysle S-JTSK.

Použité budú teda dva viewporty:

-        viewport podrobnej situácie v mierke 1:5000 s pootočeným súradnicovým systémom,

-        viewport situácie širších vzťahov orientovaný podľa S-JTSK v mierke 1:20000.

Pre viewport situácie širších vzťahov zostane UCS „World“ ako aktuálny súradnicový systém. Mierka sa pre výkresy vypracované v iných jednotkách ako milimetre zadá najjednoduchšie ako „Custom scale“ v poli vlastností viewportu podľa vzorca XXX/MMMxp. XXX znamená prevod z jednotiek modelového priestoru na milimetre – z metrov na milimetre je teda táto hodnota 1000 (1 m = 1000 mm). MMM znamená číslo mierky. V prípade širšej situácie pre mierku 1:20000 bude teda zadaná hodnota „1000/20000xp“. Takto nastavený viewport sa následne môže uzamknúť.

Pre viewport podrobnej situácie sa najprv vyberie pootočený súradnicový systém ako aktuálny a až potom sa nastaví mierka na základe rovnakého princípu ako pri širšej situácii a ako mierka sa zvolí 1000/5000xp.

Takto pripravený výkres (Obrázok 124) je možné následne doplniť o požadované poznámky, upraviť nastavenia hladín a podobne.

Výkres situácie potoku Radošinka

Obrázok 124: Výkres situácie potoku Radošinka

Posledná zmena: piatok, 26 októbra 2018, 23:26