Vývojové diagramy sa môžu používať v rôznych situáciách. Môžu znázorňovať len rámcový projekt spracovania údajov, alebo môžu podrobne znázorňovať všetky logické a výpočtové operácie.

Vývojové diagramy môžeme rozdeliť do nasledujúcich skupín:

  • hrubé vývojové diagramy,
  • analytické vývojové diagramy,
  • vývojové diagramy programu.

 Hrubé vývojové diagramy predstavujú vývojové diagramy úloh (projektov). Hrubý VD popisuje hlavné kroky algoritmu riešenej úlohy a používa sa prevažne vtedy, ak je úloha veľmi rozsiahla a delí sa na viac programov, ktoré sa predpokladajú postupne spracovávať na počítači. Takáto úloha a jej spracovanie sa skladá z väčšieho počtu úsekov. Vývojový diagram tohto druhu sa označuje i ako ideový vývojový diagram. V hrubom vývojovom diagrame sa často rieši aj niekoľko na seba nadväzujúcich čiastkových úloh. 

Analytické vývojové diagramy znázorňujú podrobnejšie logické a výpočtové operácie, ale nie sú ešte postavené pre určitý typ počítača. Analytické vývojové diagramy vypĺňajú celú škálu vývojových diagramov medzi hrubými a programovými vývojovými diagramami. Analytické vývojové diagramy okrem toho, že slúžia pre kontrolu a rozpis hrubých vývojových diagramov, umožňujú preverovať správnosť a reálnosť ideového projektu a sprísniť nároky na niektoré technické nároky počítača. 

Vývojové diagramy programu sú najpodrobnejšie vývojové diagramy. Je to vlastne rozpracovanie čiastkových alebo osobitne zložitých analytických diagramov. Jednou značkou VD sa spravidla vždy znázorňuje jedna operácia. VD programu majú úzku nadväznosť na programovací jazyk.

Vývojové diagramy programu sú hlavným podkladom pre zostavenie cieľového programu určitého počítača pri použití určitého programovacieho jazyka. Často je výhodné zostaviť niekoľko vývojových diagramov programu a z nich potom vybrať ten, ktorý najlepšie zlaďuje požiadavky úlohy s možnosťami konkrétneho počítača.

 Vývojové diagramy programu podľa postupu, ako jednotlivé operácie na seba nadväzujú, možno rozdeliť na:

  • vývojové diagramy priame,
  • vývojové diagramy s vetvením.

Pri vývojových diagramoch priamych v postupe neprichádza k žiadnemu alternatívnemu postupu. Znázorňujú proces, ktorý je priamočiary.

 Vývojové diagramy vetvené možno rozdeliť na:

  • vývojové diagramy vetvené bez opakovania,
  • vývojové diagramy vetvené s opakovaním (s cyklom).

 Vývojové diagramy vetvené bez opakovania znázorňujú proces, v ktorom prichádza k alternatívnemu postupu (minimálne dve možnosti), ale ani jedna časť sa neopakuje.

Pri vývojových diagramoch vetvených s opakovaním prichádza taktiež k alternatívnemu riešeniu (rozhodovaniu) a jedna z častí procesu znázorňovaná vývojovým diagramom, sa niekoľkokrát opakuje za zmenených podmienok. Tejto časti sa hovorí cyklus.