Celý disk (disketu) môžeme logicky rozdeliť na niekoľko častí. Určitá časť je hlavná, a tá obsahuje svoje podčasti, a tie zasa môžu obsahovať ďalšie. Každá časť má svoje presné označenie (platia pravidlá ako pri tvorbe názvu súboru). Na rovnakej úrovni nesmie byť jedno meno použité viackrát. Tieto označené časti sa nazývajú adresáre, príp. podadresáre.

Množina všetkých adresárov a súborov bude mať stromovú štruktúru. Hlavný adresár - koreň (root) je prvá úroveň hierarchickej štruktúry adresára. Je to adresár, ktorý sa automaticky vytvorí formátovaním disku a označuje sa "\".

Každý adresár okrem hlavného adresára obsahuje tieto dva ukazovatele:

. - ukazuje na tento adresár,

.. - ukazuje na adresár o jednu úroveň vyššie.

Príklad hierarchickej štruktúry adresára:

\

  ----  IM

             ---- HIM

                         ---- JED1

                                          HIM1.DBF

                                          HIM2.DBF

                         ---- JED2

              ---- FI

              ---- NIM

              ---- DIM

Pre každý súbor v stromovej štruktúre existuje jednoznačná cesta (path) z hlavného adresára. Doplnením cesty daného súboru o meno tohoto súboru vznikne úplná cesta súboru (pathname), ktorá sa uvádza ako parameter v mnohých príkazoch operačného systému. V našom príklade bude úplná cesta uvažovaného súboru nasledovná:

V rôznych podadresároch môžu byť uvedené súbory s rovnakým menom. Nie je možná ich zámena, nakoľko cesta ku každému z nich je iná. Cesta je teda postupnosť mien adresárov (podadresárov), oddelených znakmi "\".

Posledná zmena: piatok, 14 júla 2006, 11:54