Osnova sekcie

  • Študijné materiály vkladané priamo v systéme MOODLE

    • KNIHA
      Modul Kniha ponúka prehľadnú a jednoduchú prezentáciu výučbových materiálov. Kniha je členená do kapitol s dvoma úrovňami, jednotlivé stránky je možné editovať v zabudovanom HTML editore, alebo použiť vopred pripravené materiály v HTML.

      Vložené stránky sa potom zobrazujú tak, že v ľavom stĺpci je zobrazená navigácia po všetkých vložených stránkach (kapitolách a podkapitolách) a v pravom obsah každej stránky. Modul umožňuje vložiť do kurzu texty väčšieho rozsahu, rozdeliť ich na menšie celky (stránky) a súčasne zachovať celistvosť takto prezentovaného materiálu.


    • Vlož nadpis
      Nadpis je vhodné použiť najmä na pridanie komentára k niektorému typu zdroja tak, aby to používatelia videli hneď, bez toho, aby museli kliknúť na konkrétny zdroj. Je to vlastne určitým spôsobom publikovaný oznam alebo správa. Ak sa v nadpise použije čiara, vznikne vhodný optický oddeľovač jednotlivých časti v tematickom celku.

    • Vytvor textovú stránku
      Textová stránka je typ zdroja, do ktorého môže používateľ vkladať len čistý text (bez formátovania, ďalej bez obrázkov, odkazov alebo iných špeciálnych znakov). Je to vhodný typ zdroja pre ten typ študijného materiálu, ktorý je určený len na oboznámenie sa s obsahom textu, nie na vkladanie interaktívnych prvkov do nich.


    • Vytvor webovú stránku
      Web stránka je plnohodnotný hypertextový dokument, ktorý môže obsahovať formátovanie, obrázky, odkazy na iné stránky a podobne. Svojou veľkosťou je skôr vhodný na menšie zdroje informácií - normálna web stránka by svojim obsahom nemala presiahnuť jednu obrazovku počítača. V opačnom prípade je tu riziko, že si návštevníci stránky nevšimnú informácie uverejnené v jej dolnej časti. Ak je potrebné vložiť podstatne komplexnejší a rozsahom väčší zdroj, vhodnejšie je použiť napr. nástroj Kniha.

    • Študijné materiály vytvorené poutívateľom mimo systému MOODLE

      Odkaz na súbor alebo web stránku

      Pokiaľ chce učiteľ zverejniť vo svojom kurze materiály, ktoré si pripravil vopred, prenesie ich najskôr na server pomocou jednoduchého súborového manažéra a potom k nim vytvorí prostriedkami MOODLE odkaz uverejnený na stránke kurzu.
      Na domovskej stránke kurzu sa automaticky zobrazí odkaz na novovytvorený študijný materiál (Súbor alebo web stránku). Ikonky predstavujúce súbor sa rôznia podľa typu pripojeného súboru.

    • Adresár
      Ide o hlavný adresára kurzu. Obsahuje podadresár so záložnými súbormi backupdata, kde sú uložené všetky súbory, ktoré prináležia ku kurzu - študijné materiály, prezentácie, ale aj súbory zadaní študentov, zálohy kurzu a podobne.
      Zoznam súborov je zobrazený v závislosti podľa roly aktuálneho používateľa. Kým učitelia vidia všetko, pomocní učitelia bez práv úpravovať nevidia adresár so zálohami (backupdata) ani adresár so súbormi jednotlivých používateľov (moddata).
      Zoznam súborov obsahuje meno, veľkosť, čas poslednej úpravy a prípadne možnosti práce s ním.
      Na každý zo súborov sa dá kliknúť a prehliadač si zvolí, akú akciu so súborom urobí. Štandardne je to alebo uloženie súboru na lokálny disk alebo jeho prezeranie priamo v prehliadači.