Osnova sekcie

  • Moduly aktivít

    Moduly aktivít v LMS Moodle predstavujú veľmi rozsiahlu tému. Systém obsahuje mnoho modulov aktivit, ktoré sú dodávané ako štandardná súčasť inštalácie MOODLE a mnohé moduly je možné doinštalovať naviac. Napriek tomu, že majú tvorcovia e-kurzov k dispozícii veľké množstvo funkcií, ktorými môžu podporovať individuálne štúdium, málokto využíva všetky ponúknuté možnosti. Preto sa zmienime iba o niekoľkých z nich, ktoré sú v MOODLE FEM tvorcami kurzov používané najčastejšie. Popis ďalších modulov nájde záujemca v ďalších online materiáloch na stránkach MOODLE FEM.
    Moduly aktivít je možné vybrať, ak je zapnutý režim upravovania, z roletkového menu Pridať aktivitu v každom bloku kurzu.


    Anketa
    Anketa je aktivita, ktorá umožňuje získať odpovede od účastníkov kurzu na zadanú otázku. Ide o typickú anketu, kedy je možné vybrať si jednu odpoveď na jednu otázku z viacerých možných. Výsledky ankety môžu byť tajné alebo verejné.

    POUŽITIE: Anketu je vhodné použiť napríklad pri prihlasovaní sa študentov na rôzne termíny (odovzdanie zadaní, opravný termín na zápočet ...), po nadefinovaní jednotlivých dátumov. Parameter Limit bude určovať maximálny počet prihlásených študentov na daný termín.

    • Táto anketa slúži na zistenie záujmu o LMS MOODLE:

    • Chat
      Chat umožňuje účastníkom kurzu viesť prostredníctvom Internetu synchrónnu diskusiu v reálnom čase.je typom synchrónnej komunikácie, ktorá je založená na výmene krátkych textov. Účastníci píšu krátke správy do poľa pre zadávanie textu. Po odoslaní sú tieto viditeľné ostatným účastníkom chat-u s informáciou o tom, kto bol ich autorom. Viacerí autori môžu prispievať paralelne.

      POUŽITIE: Učiteľ môže zvoliť časy, kedy bude chatová miestnosť otvorená, čo potom slúži ako elektronický ekvivalent konzultačných hodín. Modul Chat je užitočný spôsob, ako môžu účastníci kurzu získať iný pohľad na seba navzájom ako aj na tému, o ktorej sa diskutuje.

    • Databáza
      Databáza umožňuje učiteľom a/alebo študentom vytvárať, prehliadať a prehľadávať kolekciu záznamov vzťahujúcich sa k ľubovoľnej téme. Formát a štruktúra týchto záznamov prakticky nemajú obmedzenie, okrem iného môžu zánamy obsahovať obrázky, dátové súbory, hypertextové odkazy, číselné údaje, texty, atď.

      POUŽITIE: 

      • spolupráca na zostavení kolekcie webových odkazov/kníh/odkazov vzťahujúcich sa u určitej téme,
      • zobrazenie fotografií/plagátov/webových stránok/esejí vytvorených študentmi – študenti môžu práce následne komentovať a hodnotiť,
      • vytvorenie priestoru pre ukladanie súborov študentmi, výhodou je dostupnosť materiálov z domova,
      • vyplňovanie protokolov o meraniach v rôznych prírodných vedách.

    • Dotazník
      Dotazník umožňuje anonymnú spätnú väzbu od študenta k učiteľovi, anonymné vyjadrenie študentovho názoru.
      POUŽITIE: Umožňuje dozvedieť sa názor študentov na prístup vyučujúceho, kvalitu učeného textu či náročnosť testu.


    • Fórum
      Vo fórach najčastejšie prebíeha diskusia medzi účastníkmi kurzu. Fóra môžu byť usporiadané niekoľkými rôznymi spôsobmi a môžu zahŕňať hodnotenie príspevkov ostatnými účastníkmi kurzu či učiteľom. Príspevky je možné prehliadať v niekoľkých formátoch a je možné k nim pripojiť prílohu. Účastníci kurzu majú možnosť prihlásiť sa k odberu príspevkov fóra, kópia každého vloženého príspevku im v tom prípade bude zasielaná e-mailom. Učiteľ má možnosť vnútiť odoberanie príspevkov všetkým účastníkom.


    • Slovník
      Táto aktivita dovoľuje účastníkom vytvoriť a udržiavať zoznam definícií ako v slovníkoch. Položky sa dajú vyhľadávať a môžu byť automaticky linkované v texte.