Section outline
-
1. prednáška: 22.10.2021 (piatok); 13.00 – 16.00 hod DIŠTANČNE - TEAMS
Charakteristika a postavenie mikroorganizmov v živej prírode. Nebunkové a prokaryotické organizmy. Systém baktérií.
-
2. prednáška: 23.10.2021 (sobota); 7.00 – 10.00 hod. DIŠTANČNE - TEAMS
Riasy, prvoky a mikroskopické huby. Rozmnožovanie mikroskopických húb a ich systém a význam v potravinárstve. Prvkové a látkové zloženie mikroorganizmov. Rozdelenie mikroorganizmov podľa zdrojov uhlíka a energie.
-
3. prednáška: 3.12.2021 (piatok); 17.00 -19.00 hod. DIŠTANČNE - TEAMS
Rast a rozmnožovanie mikroorganizmov (rastová krivka). Vplyv podmienok prostredia na mikroorganizmy.
-
1.cvičenie: 4.12. 2021 (sobota), 7.00-10.00, DIŠTANČNE - TEAMS
Morfológia baktérií a siníc - makro a mikro znaky.
Mikroskop - popis a charakteristiky a techniky mikroskopovania.
-
2.cvičenie : 10.1.2022 (pondelok), 7.00 - 10.00
Morfológia mikroskopických húb.
-
3. cvičenie: 11.1.2022 (utorok), 7.00-10.00
Kvasenia - etanolové, mliečne a maslové.
Pozorovanie baktérií v jogurte, v skvasenom zemiakovom substráte, pozorovanie kvasiniek-vitálny kvasinkový test.
-
4.cvičenie: 12.1.2021 (streda), 7.00-10.00
Počítanie mikroorganizmov.
Počítanie kvasiniek v Thomovej komôrke.
-
1. Aktívna účasť na výučbe predmetu (prednášky + cvičenia).
2. Napísanie priebežného testu minimálne na 15 bodov zo 40-tich bodov.
3. Maximálny počet bodov za aktivitu - 5 b.
4. Neúčasť na vyučovaní – maximálne 1 vyučovacia jednotka (ospravedlnená).
-
1. JAVOREKOVÁ, S. - MAKOVÁ, J. 2019. Mikrobiológia (učebnica), Nitra : SPU.
2. JAVOREKOVÁ, S. – MEDO, J. 2013 (1. vyd.) alebo 2015 (2. vyd.). Laboratórny manuál k predmetu Mikrobiológia. Nitra : SPU.