Osnova sekcie
-
Vítame Vás na stránke e-learningového kurzu určeného pre študentov, ktorí absolvujú predmet Mikrobiológia na Katedre mikrobiológie, Ústave biotechnológie, FBP SPU v Nitre. Gestorom predmetu Mikrobiológia je prof. Ing. Soňa Javoreková, PhD., ďalšími vyučujúcimi v zimnom semestri 2024/25 sú doc. Ing. Jana Maková, PhD. a Ing. Juraj Medo, PhD.
Nižšie si môžete stiahnuť sylabus predmetu v ktorom nájdete podmienky pre absolvovanie a opakovanie predmetu, odporúčanú literatúru, ako aj témy a dátumy jednotlivých prednášok, cvičení a testov.
-
205.0 KB
-
29.2 KB
-
-
JAVOREKOVÁ, S. - MAKOVÁ, J. 2019, 2022,2023. Mikrobiológia (učebnica), Nitra : SPU.
JAVOREKOVÁ, S. – MEDO, J. 2016, 2019, 2022 alebo 2024. Laboratórny manuál k predmetu Mikrobiológia. Nitra : SPU.
-
1. Aktívna účasť na výučbe predmetu (prednášky + cvičenia).
2. Napísanie obidvoch priebežných testov minimálne na 20 bodov zo 40-tich bodov.
3. Maximálny počet bodov za aktivitu 5b na vyučovaní, do maximálneho poštu 40b.
4. Ospravedlnená neúčasť na vyučovaní prezenčnej formy – maximálne 4 vyučovacie jednotky, externej formy maximálne 1 vyučovacia jednotka.
-
Prednáša: prof. Ing. S. Javoreková, PhD.
Téma: Charakteristika a postavenie mikroorganizmov v živej prírode. Charakteristika základných taxónov v systematike mikroorganizmov.
-
Prednáša: prof. Ing. S. Javoreková, PhD.
Téma: Nebunkové organizmy. Rozmnožovanie vírusov. Výskyt a ich význam. -
Prednáša: prof Ing. Soňa Javoreková, PhD.
Téma: Charakteristika prokaryotickej bunky a Archaea.
-
Prednáša: prof. Ing. S. Javoreková, PhD.
Téma: Charakteristika zástupcov za domény Bacteria.
-
Prednáša: prof. Ing. S. Javoreková, PhD.
Téma: Charakteristika zástupcov z domény Eukarya.
-
Prednáša: prof. Ing. S. Javoreková, PhD.
Téma: Riasy, prvoky a organizmy podobné hubám.
-
Téma cvičenia:
1. Stručná charakteristika o obsahovej náplni predmetu Mikrobiológia – lab. cvičenia, o povinnej študijnej literatúre a o podmienkach získania zápočtu.
2. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mikrobiologickom laboratóriu (potvrdenie podpisom študentov o oboznámení sa so zásadami).
3. Mikroskop a druhy mikroskopie. Mikroskop a jeho optické charakteristiky (homogénna imerzia, numerická apertúra, hĺbková ostrosť, rozlišovacia schopnosť objektívu). Podrobný popis práce s optickým mikroskopom.
4. Príprava preparátov v mikrobiologickom laboratóriu.
· Podrobný metodický popis prípravy jednoduchého natívneho a vitálne-sfarbeného preparátu.
-
Téma cvičenia:
1. Morfológia prokaryontov.
2. Rozdelenie baktérií podľa tvaru a spôsobu pohybu (eubaktérie, aktinomycéty, spirochéty a myxobaktérie).
·Príprava vitálne sfarbeného preparátu.
Mikroskopické pozorovanie základných tvarov pôdnych eubaktérií v zmiešanej kultúre, vyrastenej na prirodzenej živnej pôde (zelenina) homogénnou imerziou -
Téma cvičenia:
1. Bunková stena prokaryontov.
2. Charakteristika prokaryontov podľa prítomnosti alebo neprítomnosti bunkovej steny. Popis a možnosti využitia Bergeyovho manuálu.
·Príprava a pozorovanie preparátov pripravených Gramovým farbením (Escherichia coli a Bacillus cereus alebo B. thuringiensis) a ich podrobná morfologická, biochemická, fyziologická charakteristika a indikačná hodnota v prostredí a v potravinárstve.
-
Téma cvičenia:
Pozorovanie a rodová identifikácia siníc, rias a prvokov izolovaných z oblasti planktónu a perifytonu povrchových vôd, v sennom a machovom náleve a v čistých kultúrach.
-
Téma cvičenia:
Makroskopické a mikroskopické pozorovanie vláknitých húb (zástupcov rodov Mucor, Rhizopus, Aspergillus, Penicillium, Alternaria, Fusarium).
-
Téma cvičenia:
1. Kvasinky – morfológia, rozmnožovanie a systém a rozdelenie kvasiniek podľa skvasovania cukrov.
2. Význam a využitie kvasiniek v praxi.
3. Stanovenie vitality kvasiniek v droždí a to v čerstvom a v sušenom stave.
4. Pozorovanie kvasiniek z katedrovej zbierky mikroorganizmov a ich charakteristika a využitie/význam.
-
Podrobná tvorba a charakteristika bakteriálnych endospór.
Meranie veľkosti buniek Saccharomyces cerevisiae objektívovým a okulárovým mikrometrom.
Pozorovanie pôvodcov (sporulujúcich baktérií) maslového kvasenia v zemiakovom skvasenom substráte.
-
Téma cvičenia:
1. Živné pôdy, ich rozdelenie, zloženie, príprava a sterilizácia.
2. Spôsoby očkovania živných pôd, metódy kultivácie mikroorganizmov.
3. Spôsoby kultivácie a kultivačné znaky (morfologické, fyziologické, biochemické a serologické).
-
Téma cvičenia:
1. Metódy počítania mikroorganizmov.
1. Priame metódy - použitie Thomovej počítacej komôrky pri stanovení počtu buniek Saccharomyces cerevisiae.
2. Metódy nepriameho počítania mikroorganizmov s praktickým počítaním na rôsolovitých živných pôdach.
-
Téma cvičenia:
1. Dýchanie mikroorganizmov - biochemizmus.
2. Stanovenie produkcie CO2 v pôde použitím absorbčnej titračnej metódy.
3. Vyhodnotenie meraní vo vzťahu k metabolickým procesom a požiadavkám v mikrobiálnej bunke (stanovenie celkovo zmineralizovaného uhlíka v bunke). -
Téma cvičenia:
1. Biochemizmus priebehu kvasení v mikrobiálnej bunke.
2. Mikroskopické pozorovanie pôvodcov mliečneho kvasenia (v jogurte).
3. Mikroskopické pozorovanie pôvodcov maslového kvasenia - Clostridium pasteurianum.
4. Mikroskopické pozorovanie pôvodcov etanolového kvasenia a stanovenie počtu vitálnych buniek pekárskych kvasiniek Saccharomyces cerevisiae.