Obsah:
1. Vytvorenie skupín
1.1. Režim skupín
2. Zoskupenia
2.1. Priradenie zoskupenia k študijným materiálom a aktivitám



Zoskupenia

Zoskupenie umožňuje spájanie vytvorených skupín do jedného celku v rámci kurzu, je akousi nadradenou jednotkou organizácie v kurze.
Na rozdiel od prípadu, keď sú v kurze vytvorené len skupiny, ktoré sú len logickým rozdelením študentov v kurze, prípadne pomocou režimu skupín umožňujú definovať, čo vidia členovia jednej skupiny o činnosti ostatných skupín, zoskupenia poskytujú priradiť jednotlivým skupinám rozdielne študijné materiály, zadania, testy.

Postup pre vytvorenie zoskupenia je nasledovný:

  1. V postrannom bloku Administratíva kurzu je potrebné vybrať možnosť Používatelia ->Skupiny.
  2. Na zobrazenej stránke sa v jej záhlaví nachádzajú tri možnosti: Skupiny, Zoskupenia a Prehľad (obr. 1). V karte Zoskupenia sa nachádza možnosť Vytvoriť zoskupenie. Na obr.1 je vidieť, že v kurze sa nachádzajú dve zoskupenia s názvom Začiatočníci a Pokročilí. Pokiaľ ešte nie je vytvorené žiadne zoskupenie, bude táto karta prázdna.
  3. Kliknutím na Vytvoriť zoskupenie sa otvorí jednoduchý formulár pre nové zoskupenie, kde jedinou povinnou položkou na vyplnenie je názov zoskupenia.

    Obr. 1, Obr. 2

     

     

     

    Nakoniec je ešte potrebné pridať do zoskupenia konkrétne skupiny. Slúži k tomu ikona - Ukázať skupiny v zoskupení, ktorá sa nachádza v stĺpci Upraviť. Na Obr. 1 je vidiieť, že do zoskupenia Pokročilí bola pridaná skupina B a do zoskupenia Začiatočníci skupina A.

Kliknutim na ikonu sa otvorí karta, kde je možné do zvoleného zoskupenia pridať skupinu/skupiny - obr. 2. V pravom stĺpci sú zobrazené všetky skupiny, ktoré sú k dispozícii pre priradenie do zoskupenia. V ľavom stĺpci sú skupiny, ktoré už boli do zoskupenia priradené. Priradenie sa prevedie kliknutím na skupinu (vysvieti sa inverzne) a kliknutím na Pridať sa presunie do ľavého bloku. Klinutím na Odstrániť sa označená skupina z ľavého bloku presunie späť do pravého (odstráni sa zo zoskupenia).

Zoznam študentov priradených do jednotlivých skupín, ako aj zoznam skupín priradených do jednotlívých zoskupení je prístupný na karte Prehľad (Skupiny, Zoskupenia, Prehľad).
V jednom kurze môže byť vytvorených viac zoskupení, pričom skupiny sa môžu opakovat vo viacerých zoskupeniach. Skupiny musia byť pred priradením do zoskupení vopred pripravené.

Ak v kurze existujú z minulého behu kurzu nejake staré zoskupenia, je možné ich odstrániť pomocou ikony Odstrániť.